Ponosna sam na to što je moje prve pozorišne korake obilježila uloga Milunke Savić.

marija djajic glumica

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" mlada i talentovana glumica Marija Đajić, koja je hrabro, ponosno i sa velikom odgovornošću u predstavi "Solunci govore" oživjela lik srpske heroine Prvog svjetskog rata.

Dokumentarna drama, koja je banjalučku i beogradsku premijeru imala u aprilu, izazvala je oduševljenje i poštovanje publike. Komad je rađen po tekstu Antonija Đurića, u režiji Cisane Murusidze, povodom obilježavanja sto godina od Prvog svjetskog rata.

Heroje koji su život dali za slobodu srpskog naroda tumačili su studenti banjalučke Akademije umjetnosti i Akademije umetnosti iz Beograda. Obje premijere ostaće zapamćene po iskrenim emocijama, dugim i jakim aplauzima i ponosom glumaca što su dio ove istorijske priče.

- Prvi put na scenu profesionalnog pozorišta zvanično sam stala u martu prošle godine kada su počele probe za predstavu "S planine i ispod planine" Narodnog pozorišta Republike Srpske. A poslije toga je došla drama "Solunci govore" - rekla je Đajićeva.

Vodeći se riječima velikih bardova srpskog glumišta, da glumci ne traže put do uloga, već da one same nalaze put do njih, Đajićeva vjeruje da je tako bilo i u njenom slučaju.

- Odluka reditelja da baš ja dobijem jedinu žensku ulogu, kako ona kaže, prevagnula je upravo zbog mog karaktera, senzibiliteta i temperamenta. Ona je vjerovala u mene i hvala joj na tome - kazala je glumica.

Ono što će pamtiti za sva vremena su, kaže, reakcije i savjeti starijih kolega poslije premijere "Solunaca" u Beogradu.

- Danima sam bila pod uticajem riječi glumaca Tanasija Uzunovića i Svetlane Bojković - kazala je Đajićeva.

Diplomska predstava

- Glavna preokupacija sada mi je diplomska predstava. U toku su i završne pripreme za monodramu "Staromodna cura", koja je zasnovana na poeziji Radmile Lazić. Imam nekoliko maštovitih ideja, koje ću, nadam se, ostvariti na jesen - kazala je Marija Đajić.