Počinje povratak evakuisanih u Barič, a razmatra se i povratak muškaraca u neke dijelove Obrenovca. U toku čišćenje terena u Obrenovcu i drugim mjestima.

sremska mitrovica

Dodatan oprez na kritičnim tačkama na bedemima u Šapcu. U Sremskoj Mitrovici situacija pod kontrolom.

Sava i Bosut kod Sremske Mitrovice opadaju. Situacija u ovom gradu i okolini je mnogo bolja nego juče. Vodostaji Save i Bosuta su u padu, a jedino je vodostaj Studve u blagom porastu. Ipak, u Vodama Vojvodine kažu da je opasnost vjerovatno prošla.

Nivo vode u Obrenovcu ne opada, ali je situacija stabilna. U toku je čišćenje terena, dezinfekcija i deratizacija. Krizni štab će razmotriti povratak muškaraca u bezbjedne dijelove grada kako bi pomogli u čišćenju.

Angažovano je i 100 pumpi za ispumpavanje vode iz najnižih tačaka grada. Policija vodi računa da niko ne uđe u grad ali se kontroliše i ko izlazi iz grada da bi se spriječila pljačka.

Republički štab za vanredne situacije odlučio je da se autobusima vrate svi iseljeni stanovici Bariča. U Bariču sada postoje kompletni uslovi za povratak žitelja i nema poplavljenih objekata, a struja je puštena, rekao je  načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Savski bedemi u Šapcu i dalje izdržavaju, a nivo Save postepeno opada, u prosjeku jedan centimetar na sat vremena. Ipak, opasnost od probijanja nasipa i dalje postoji. Zbog toga su pozvani radno sposobni muškarci radi dodatnog ojačavanja nasipa u Drenovcu. Ojačavanje bedema na kritičnim tačkama biće nastavljeno i danas. Radi se i na ulklanjanju životinja u selima koja su bila pod vodom.

Ipak, nasipi kod Morovića, Višnjićeva, Sremske Rače i Bosuta su i dalje pod nadzorom. U evakuisanom Moroviću policija je tokom noći obilazila kuće kako bi se spriječile krađe.

U oblasti uz Drinu, osim poplava veliki problem predstavljaju i klizišta koja stvaraju odrone. Tako je i u Malom Zvorniku. Saobraćaj na putu do Bajine Bašte je zabranjen. Helikopteri vojske dopremili su veliku količinu hrane. Stanovnici Malog Zvornika apeluju da im se dopremi teška mehanizacija koje tamo nema.

Kad je riječ o energetskom sistemu, EPS je saopštio da su proizvodni kapaciteti i dalje ugroženi i da se situacija kontroliše danonoćno. Istovremeno se preduzimaju i mjere kako bi se što brže normalizovala proizvodnja struje i uglja.