Odbornici opozicionih političkih partija u Skupštini grada Trebinja pozvali su danas građane da plate porez na imovinu koja je odlukom Skupštine povećana za 150 odsto, te da bi se u suprotnom mogli suočiti sa prinudnom naplatom ili eventualnim sankcijama.

skupstina grada trebinje

Odbornici su poručili sugrađanima da "ne slušaju poziv gradonačelnika da porez plaćaju na prošlogodišnjem nivou", jer je to u suprotnosti sa zakonom.

"Lokalna skupština je, nažalost, donijela odluku koju je sada vrlo teško ispraviti, pa sada aktuelna vlast pokušava da Poresku upravu dovede u situaciju da je odgovorna, što nema nikakve veze", rekao je predsjednik odborničkog kluba SNSD-a u Skupštini grada Zdravko Butulija.

Odbornik NDP-a Sloboda Šaraba izrazio je nezadovoljstvo što skupštinska većina nije prihvatila prijedlog da se u dnevni red Skupštine uvrsti odluka o promjeni odluke o porezu na imovinu, ističući da je povećanjem stope sa 0,10 na 0,25 odsto od građana uzeto oko 400.000 KM.

Odbornici su ukazali da je i Poreska uprava Republike Srpske u saopštenju obavijestila građane da će porez na nepokretnosti za 2014. godinu naplaćivati u skladu sa poreskim računim za tu godinu, da je kao institucija nadležna za provođenje Zakona o porezu na nepokretnosti i dužna da dosljedno provodi odredbe Skupštine.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da nije dobio zvaničan odgovor Poreske uprave, ali da će tragati za novim načinima naplate o čemu će pravovremeno obavijestiti građane.

"Građani Trebinja neće biti oštećeni", istakao je Vučurević i dodao da će se pronaći modalitet i način obeštećenja građana.