Herceg-Novi je svim srcem i dušom uz građane poplavljenih područja Srbije, Republike Srpske i BiH. poginuo pjesak herceg novi

„Hercegnovska omladina, koja se zbog tragedije koja je pogodila stanovnike u Srbiji, Republici Srpskoj i BiH organizovala na prikupljanju humanitarne pomoći za postradalo stanovništvo, i ovim se putem zahvaljuje svim dobrim ljudima na pomoći. Humanisti ne žele da im se objavljuju imena, ali se zato mi zahvaljujemo svim Novljanima koji su se u velikom broju odazvali i donirali pomoć, od osnovaca i srednjoškolaca do starih i nemoćnih koji su nas pozivali da dođemo po pomoć“, istakla je za TrebinjeLive Dragana Cmiljanić, jedna od aktivistkinja „Mladi Herceg-Novi“, i dodaje da akcije pomažu volonterski centar, izviđači, Kolo srpskih sestara, Opština Herceg-Novi, Mitropolija crnogorsko-primorska, NVO „Riza“, te brojna preduzeća i organizacije.

„Generalni konzulat Republike Srbije u Herceg-Novom za nas je bio otvoren u svako doba. Akcija još uvijek traje i trajaće dok bude potrebe, a omladina Herceg-Novog i na drugi način će biti na raspolaganju stanovništvu poplavljenih područja kojima tek predstoji sanacija posljedica poplava“, napominje Cmiljanić i dodaje da se okupio veliki broj mladih, bez obzira na rasnu, vjersku i političku pripadnost.

„Želimo da dobrim uzvratimo onima koji su i nama pomagali 1979. godine poslije zemljotresa, iako ga većina nas ne pamti, jer mnogi od nas tada nisu bili ni rođeni. Ali, pamte naši roditelji, a plemenitost i humanost se ne zaboravljaju, ako smo ljudi“, kaže Cmiljanić.

Do sada su uputili nekoliko kombija i kamiona pomoći za područja u Srbiji i Republici Srpskoj. U naredna dva dana pomoć će uputiti za Doboj, Bijeljinu i Krupanj. „Ovoga puta apelujemo na sve dobre ljude da nastavimo sa prikupljanjem pomoći. Naše malo puno znači ljudima u nevolji“, dodaje ona.

Vrsta pomoći koja je najpotrebnija je konzervirana hrana, hrana za bebe i pelene, flaširana voda za piće, baterijske lampe, sredstva za higijenu i dezinfekciju, ćebad.

„Budite sigurni da će pomoć otići u prave ruke. Sve činimo čistog i otvorenog srca, svaka pomoć je dobrodošla, ali nikakva mešetarenja nećemo dozvoliti u ovoj humanoj akciji. Ovo je pomoć Herceg-Novog, Novljana i gostiju koji nam se donacijama pridružuju i nikakvo politikanstvo nećemo dozvoliti", kategorična je Cmiljanić uz napomenu da sve u ovoj akciji interesuje samo opredijeljenje „ČOVJEK“.