Pomoć iz Berkovića,Nevesinja i Gacka istovarena u Doboju

Izvor: Opština Berkovići Foto: Opština Berkovići
TREBINJELIVE 21. 05. 2014. - 11:24h

Krenuli smo oko jedan sat poslije ponoći. U Mostaru se našli sa Nevesinjcima i polako krenuli ka Doboju. Od Mostara do Zenice na prste se mogu nabrojati automobili koje smo sreli. Duga noć i put, idemo i pitamo se: “Bože kako je tamo, kako je tom narodu“.

ciscenje doboja

Priča se nemaju struje, vode, sve im je uništeno .Jedva čekamo da stignemo da vidimo je li to tako. Na izlasku sa autoputa kod Zenice, na naplatnoj rami oslobađaju nas putarine. Kažu „Vi vozite pomoć,vama se ne naplaćuje. Sretan Vam put“. Human gest.

Izlazimo iz Zenice i negdje oko pola pet, već se razdvaja noć od dana.Vidi se okolo. Sviće. Primjeti se da je Bosna i tuda harala, izlijevala se iz svoga korita, pravila štetu.

Na ulazu u Maglaj dočekuje nas policajac koji pokazuje da nastavimo prema Doboju.Već poslije par kilometara, drugi policajac koji nas vraća par stotina metara nazad prema Kosovaru. Put preko neke planine, uzak, sa usponom.Već poslije par kilometara makadam i šuma. Sreća neko postavio putokaze napisane na kartonu – Tešanj-Doboj. Na svakoj raskrsnici putokaz, a raskrsnica bezbroj…

ciscenje doboja nakon poplava

Nešto više od sat vremena dolazimo na glavni put i krećemo prema Doboju. Sunce se pojavilo, a sa okolnih njiva njegovi zraci se odbijaju i upućuju pogled na uništena imanja, kuće i okućnice.

Pitamo se šta je u gradu? Kako je tamo?

Tužna slika, da tužnija ne može biti. Grad bez struje, vode, pun blata, otpada, polomljenih stakala. Hrpe namještaja i otpada. Narod se polako okuplja, u rukama su lopate, metle, svako nosi ono što ima, što je ostalo. Čisti se izbaciva na ulicu.

Slika iz Doboja koja će ostati svima nama, koji su gore bili, duboko u sjećanjima.Tužna slika, tužnog grada, a nekada nije bio takav. Naišla voda i za dva sata uništila sve što je stvarano dugi niz godina.

Istovarili smo pomoć iz Berkovića, Nevesinja i Gacka .Jedan kamion iz Gacka produžio je prema Šamcu, i tamo je naš narod, i njima treba pomoć, i oni su ugroženi, poplavljeni…

Oko podne krećemo iz Doboja, sve je na ulicama, stigao konvoj kamiona iz Banja Luke da se raščišćava grad…

Puni kamioni, traktori, freze otpada. Goni se negdje na neku deponiju, pokušava se da grad dobije stuju,vodu, da se život polako vrati u potpuno uništen Doboj.

ciscenje doboja

ciscenje doboja nakon poplava

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja