Sve lokalne zajednice u Hercegovini pokušaće da porodicama sa problemom steriliteta u narednoj budžetskoj godini obezbijede sredstva za treću besplatnu vantjelesnu oplodnju, istaknuto je na tribini "Ako nema beba nema ni Hercegovine", održanom u Trebinju.

bebe porodiliste

Učesnici tribine su objasnili da je da je od velikog značaja obezbijediti mogućnost trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje porodicama koje se suočavaju sa sterilitetom. Napomenuto je da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske finansira dva pokušaja vantjelesne oplodnje.

Predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" Snežana Misita rekla je da su tribine održane u svim opštinama istočne Hercegovine, čiji su predstavnici obećali da će za ove porodice, u skladu sa mogućnostima, planirati novac u narednoj budžetskoj godini.

Ginekolog-akušer Doma zdravlja Trebinje Lilien Kovač poručila je da ne treba gubiti vrijeme, nego pravovremeno otići kod ljekara, te upozorila da je neophodno zatražiti ljekarsku pomoć ukoliko poslije godinu dana ne dođe do začeća.

Prema njenim riječima, na području Hercegovine posljednjih godina u porastu je muški sterilitet, a među najčešćim uzrocima su genetske anomalije i poremećaj spermatogeneze.

"Najčešći uzroci steriliteta kod žena su hronični izostanak ovulacije, od 30 do 40 odsto slučajeva, te hormonski uzroci i infekcije", navela je Kovačeva.

Udruženje "Bebe" iz Trebinja ima 150 članova, a tokom četvorogodišnjeg rada rođene su 42 bebe.
Sinoćnje predavanje održano je u okviru projekta "Borba protiv steriliteta" u organizaciji Udruženja "Bebe".