Gradonačelnik Slavko Vučurević pozvao je građane Trebinja da porez na imovinu plate samo u iznosu prošlogodišenjeg obračuna, te obećao da će za drugi dio iznosa, nastao povećanjem stope sa 10 na 25 feninga po kvadratnom metru, Grad naći rješenje u narednom periodu.

slavo vucurevic tribina

„Priznajem da je to dijelom bila i moja greška jer sam vjerovao da u Poreskoj upravi postoje sistemi koji su sve to dobro iskalkulisali. Ali vidim da nisu i da je povećanje poreza jedan dio građana prilično opteretilo. Zato vam savjetujem – platite onoliko koliko ste platili i prošle godine, a ja stojim iza toga da niko neće biti tužen ili kažnjavan zato što nije platio sve“, rekao je večeras Vučurević na tribini za građane mjesne zajednice Gorica, nakon što je više učesnika tribine izrazilo nezadovoljstvo odlukom Skupštine grada da za dva i po puta poveća stopu poreza na imovinu.
On je pojasnio da smisao poreza nije da kažnjava građane, već da bude način pravičnije raspodjele – uzimanjem od onih koji imaju da bi se kroz socijalnu politiku budžeta dalo onima koji nemaju.

On je dodao da neplaćanje punog iznosa poreza po novim rješenjima neće značajno poremetiti plan izvršenja budžeta, te da je riječ o prihodima na koje se ni prošle godine nije moglo računati u planiranom obimu.

„Prošle godine je planirano da se po osnovu ovog poreza u budžet ubere više od 900 hiljada KM. Ubrano je tek oko 370 hiljada KM“, rekao je Vučurević, dodajući da će se manjak i ove godine poravnati rebalansom budžeta.

Vučurević je podsjetio da se još na sjednici Skupštine grada, kada se raspravljalo o ovom pitanju, zalagao da se građani Trebinja i Hercegovine potpuno oslobode plaćanja poreza, ako bi opozicija, preko svojih stranačkih i struktura u Elektroprivredi RS, podržala inicijativu da se obezbijede veći benefiti regiji po osnovu proizvedene električne energije na ovom području.

„Mi se moramo okupiti oko onoga što je naš interes, a to je više novca u Hercegovini od naših energetskih resursa, na šta nam pravo daju i evropske konvencije iz ove oblasti“, rekao je Vučurević dodajući da bi uz podršku naroda i dalje bio spreman da organizuje i referendumsko izjašnjavanje građana, kao jedan od načina borbe za ovo pravo.