Po riječima koordinatora za prikupljanje pomoći jereja Aleksandra Ilića, već prvog dana od početka akcije, prikupljena je značajna materijalna i novčana pomoć u svim parohijskim hramovima u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

sakupljanje pomoci eparhija zhip

Prvi kontigenti pomoći su već krenuli iz svih hercegovačkih gradova, a novi su u pripremi. Napominjemo da su se u našim gradovima i crkvenim opštinama ljudi organizovali već od početka stradanja našeg naroda u poplavama, i to na svim nivoima društvenih i radnih organizacija, i akcije za prikupljanje pomoći su prisutne na svakom koraku.

Ovom prilikom zahvaljujemo se svim dobronamjernim ljudima koji su pomogli i dalje pomažu, ističu u Eparhiji ZHiP.

Danas je stigla u Trebinje i značajna pomoć iz Herceg-Novog i Tople, koju su tamošnji vjernici skupljali sa svojim parosima. Ta pomoć će u naredna dva dana biti proslijeđena u prihvatne centre u ugroženim područjima, a po instrukcijama Kriznog štaba Republike Srpske.

Jedinstvo naroda u ovakvim momentima se pojavilo kao jako i naša Crkva je pokazala snagu zajedništva i bratske ljubavi. U narednim danima će trebati dosta dobrovoljaca koji bi krenuli put ugroženih područja radi čišćenja i sanacije štete nastale u poplavama. Ovom prilikom apelujemo da se svi sposobni dobrovoljci jave svojim parohijskim sveštenicima radi organizovanja radnih akcija i pomoći najugroženijima.