Stravične poplave koje su pogodile BiH ujedinile su građane, koji neumorno pomažu ugroženom stanovništvu kako radnim akcijama, tako i brojnim donacijama koje neprestano pristižu.

pomoc ugrozenim bih republika srpska

Prostore i objekte zahvaćene poplavama tokom vikenda u Banjaluci čistilo je čak 629 volontera, a danas im se pridružilo više od 100 mladih.

Tijana Grujić, dvadesetogodišnja studentkinja iz Banjaluke, kazala je da volontira već treći dan, te da namjerava da nastavi do kraja sedmice.

"Prvo sam bila u Crvenom krstu na pakovanju paketa, a danas poslije prijavljivanja u opštini poslali su nas u Priječane autobusom i rasporedili. Došla sam ovdje sa nekoliko drugarica, ja sklanjam ovaj šljunak dok one popravljaju i čiste ogradu", kazala je ona.

Dodala je da joj ništa nije teško, te da se na ovaj potez odlučila jer nije željela da bude beskorisna dok je narodu neophodna pomoć.

Štab za vanredne situacije najavljuje da će ove akcije biti nastavljene i narednih dana i da svi volonteri mogu da se prijave na brojeve 051/244-582, 051/244-443, 051/212-500 i 121.

Crveni krst RS organizovao je svoju mrežu u RS koja neprestano doprema pomoć od svih opštinskih organizacija Crvenog krsta.

"Upućen je apel i svim nacionalnim društvima koja su ujedinjena u međunarodnu federaciju, a to je 189 nacionalnih društava, koja polako odgovaraju na taj apel. Očekujemo i pomoć švajcarskog Crvenog krsta, Međunarodne federacije društava Crvenog krsta, dok je organizacija USAID dala šest čamaca sa motorima", rekao je Đoko Mihajlović, generalni sekretar republičkog Crvenog krsta.

"Trenutno su najpotrebniji hrana i sredstva za higijenu, ali dobro dođu i garderoba, ćebad, dušeci jer ima dosta onih koji su smješteni u kasarnama ili školama kao što je to slučaj u Bijeljini", rekao je Mihajlović.

U pomoć stanovništvu pritekli su i brojni studenti sa Banjalučkog univerziteta, a Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" ponudio je smještaj za ugroženu djecu i njihove roditelje.

Upravni odbor Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa je donio odluku da iz sredstava koja su planirana za održavanje 22. stručnog skupa "Majski pulmološki dani" na račun pomoći ugroženom stanovništvu Republike Srpske uplati 5.000 KM.

"Triglav osiguranje" juče je u namjenski fond Udruženja društava za osiguranje doniralo 5.000 KM za pomoć ugroženima od ove elementarne nepogode, a pripremaju i sveobuhvatni plan dalje pomoći.

"Elektrokrajina" Banjaluka danas je na račun Ministarstva finansija Republike Srpske uplatila 100.000 KM na ime pomoći za poplavom pogođena područja u RS.

Svi radnici "Elektrokrajine" odrekli su se jedne dnevnice u ukupnom iznosu od 66.000 KM. Ovo preduzeće juče je prema Doboju otpremilo i šest ekipa sa 35 radnika kao ispomoć i podršku kolegama iz preduzeća "Elektro-Doboj", koji posluju u izrazito otežanim uslovima.

I kompanija "Robot" angažovala je nekoliko vozila i lica koji dostavljaju osnovne životne namirnice, te ostale potrepštine ugroženima na poplavljenim područjima.

Robna kuća "Boska" kupila je devet pumpi za ispumpavanje vode i poslala ih u Doboj, zajedno sa svojim radnicima, kako bi pomogli pri saniranju posljedica poplava.

Pomoć iz svih gradova: Organizacija Crvenog krsta iz Mrkonjić Grada svakodnevno prikuplja pomoć za ugrožene od poplava, a juče su poslata dva kamiona pomoći za Šamac i Doboj.

Petar Mitrić, predsjednik mrkonjićkog Crvenog krsta, rekao je da su građani pokazali nevjerovatnu humanost i da svakodnevno donose hranu i odjeću u službene prostorije.

Uz Crveni krst, u akciju se uključila i opštinska organizacija SNSD-a, koja je juče poslala dva kamiona pomoći za Čelinac.

Pored Mrkonjić Grada, u pomoć ugroženom stanovništu uključili su se i građani Šipova, Ribnika i Drinića, koji su takođe prikupljali pomoć.

Opština Laktaši u Novoj banci otvorila je račun posebnih namjena za pomoć ljudima sa poplavljenih područja iz ove opštine.

Donacije u konvertibilnim markama mogu se uplatiti na račun 5550900012982259, broj deviznog računa je 5550000012982304, dok je za prilive iz inostranstva SWIFT: NOBIBA22XXX, IBAN / BA395550000012982304.

Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo, pozvao je juče stanovnike ove opštine da se uključe u prikupljanje humanitarne pomoći za stanovnike naselja Karanovac, koje je najteže pogođeno.

"Voda se povukla, iza nje je ostala pustoš, pa je sada neophodna sanacija ovog područja", pojasnio je Petković.

Marica Nikić, sekretar Crvenog krsta Petrovo, izjavila je da su volonteri ove humanitarne organizacije u Doboj isporučili četiri tone hrane, odjeće i obuće, te da i dalje prikupljaju pomoć za stanovnike Karanovca.

I Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale nastavila je prikupljanje pomoći za područja pogođena poplavama, potvrdila je Jelena Petrović, sekretar Crvenog krsta Pale.

Grupa od 100 volontera neformalne grupe "Mladi Modriče" i studenti iz Banjaluke učestvovali su u akciji čišćenja kuća zahvaćenih poplavama u naselju Dobor u Modriči. Podršku za akciju mladima iz Modriče pružili su sveštenici crkava Uspenja presvete Bogorodice iz Modriče i Pokrova presvete Bogorodice iz naselja Višnjik.

"Republiku Srpsku danas krasi visok stepen solidarnosti građana", izjavio je Staša Košarac, član Glavnog odbora SNSD-a.

On je istakao da su opština Istočno Novo Sarajevo i Opštinska organizacija Crvenog krsta juče prema Bijeljini uputili novi kontingent humanitarne pomoći stanovništvu.

Najavio je da će u Sokocu biti pokrenuta akcija cijepanja i slanja drva za ogrev, namijenjenih stanovništvu u poplavljenom području.

Upravni odbor Univerziteta u Istočnom Sarajevu donio je odluku da sve organizacione jedinice ovog univerziteta iz vlastitih sredstava izdvoje 40.000 KM za pomoć ugroženom stanovništvu u Doboju i Bijeljini.

"Nakon što su vodostaji rijeke Une i Sane počeli da opadaju, prioritet je sanacija šteta", rekla je Snježana Rajilić, načelnik opštine Novi Grad.

Rajilićeva je istakla da treba osposobiti putne komunikacije, omogućiti vezu sa mjesnim zajednicama, te da su u toku i pripreme za dezinfekciju.

Federacija: "U Maglaju se uveliko radi na čišćenju grada, posebno lokacija koje se nalaze u centru grada s obzirom na to da je neophodno osposobiti Dom zdravlja i Vatrogasni centar", rekla je Nadina Habibović, volonterka iz Maglaja.

"Potrebni su nam voda, čizme, kabanice u slučaju većih padavina, rukavice...", istakla je ona, te dodala da je najveći problem sa selima Fojnica, Bradići i Krušik, koja su bila odsječena zbog pojave klizišta.

Udruženje taksista "Tuzla Taxi" pozvao je sve taksi prevoznike u ovom gradu da doniraju po jednu vožnju za ugrožene u poplavama u BiH.

I u prostorijama Srednje škole "Pero Zečević" u Odžaku nalazi se oko 100 izbjeglica, a dio građana smješten je kod rodbine i prijatelja.

Vjekoslav Vilić, koordinator za humanitarnu pomoć, rekao je da je već stiglo pet kamiona pomoći iz Sarajeva, Gradačca i inostranstva, međutim još su im potrebni čizme, sredstva za higijenu i odjeća za djecu, te donji veš za sve uzraste, čarape, krpe za čišćenje, svijeće, šibice, vreće i rukavice.

Pomoć iz regiona i svijeta: Predstavnici Crvenog krsta/križa BiH uručili su juče u Šekovićima rukovodstvu Opštinske organizacije Crvenog krsta humanitarnu pomoć koju su za ugrožena područja u BiH obezbijedili Vlada i Crveni krst Crne Gore.

Rajko Lazić, predsjednik Predsjedništva Crvenog krsta/križa BiH, rekao je da je ova interventna pomoć vrijedna oko 30.000 evra, te da se sastoji od znatnih količina ćebadi, kabanica, čizama, dječje hrane, vode, sredstava za dezinfekciju i garderobe.

"Međunarodna pomoć počela je da pristiže u BiH iz Turske, iz koje je stigao avion s opremom za borbu protiv poplava, a biće distribuisana na ugrožena područja u BiH, najprije u Bijeljinu i Brčko", istakao je Admir Malagić, portparol Ministarstva sigurnosti BiH iz Operativnog komunikacijskog centra 122.

Malagić je dodao da su EUFOR i Oružane snage BiH na poplavljenim područjima u BiH juče djelovali sa po tri helikoptera, uključujući i one iz Hrvatske i Slovenije, a koji su dostavljali pomoć ugroženom stanovništvu.

Prema njegovim riječima, iz Mađarske je za danas najavljeno dopremanje oko 100.000 vreća za pijesak, kao i zaštitne opreme.

Takođe, Ministarstvu sigurnosti BiH stigla je ponuda za pomoć od Litvanije, Estonije i Letonije, Bugarske i Češke.

Vlada Japana već je uputila pomoć za BiH u robi u iznosu od 80.000 evra, a planirano je i dalje pružanje pomoći.

Pet kamiona iz kampa američke vojske u Italiji krenulo je prema BiH sa više od 25 tona humanitarne pomoći za bh. građane pogođene poplavama.

"Ova pošiljka humanitarne pomoći vrijedna je oko 700.000 dolara", saopštili su iz Ambasade SAD u BiH.

UNICEF pomaže: I UNICEF je pripremio i dostavlja humanitarnu pomoć za područja koja su pogođena poplavama i klizištima, potvrdila je Nela Kačmarčik-Maduna, saradnica za odnose s javnošću u UNICEF-u BiH.

"Nakon ovih situacija nastavit ćemo da pomažemo zajednicama, školama, obdaništima, domovima zdravlja i drugim ustanovama da bi se što prije vratili u normalnu situaciju", dodala je Kačmarčik-Maduna.

I bh. dijaspora u Australiji organizovala je prikupljanje novčane pomoći za stanovnike poplavljenih područja u BiH.

U Beču, Gracu i Lincu su u toku akcije prikupljanja humanitarne pomoći za stanovništvo poplavljenih područja u BiH.

Oni su prethodnih dana realizovali nekoliko akcija prikupljanja pomoći, a iz Graca je do sada poslato oko 30 kamiona pomoći.

U Lincu je osnovan Krizni štab radi prikupljanja humanitarne i novčane pomoći ugroženim osobama, a do sada su poslali nekoliko kamiona.

"Ovakvu humanitarnu akciju nisam nikad doživio na prostorima Austrije. Moj respekt ide prema svima koji se za ovo zalažu", rekao je Hajnc Fišer, predsjednik Austrije.

Pošiljke oslobođene dažbina: Uprava za indirektno oporezivanje BiH pripremila je Odluku o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina i potrebnog inspekcijskog nadzora za sve pošiljke humanitarnog karaktera namijenjene ugroženim područjima i proslijedila je Savjetu ministara BiH na usvajanje.

Na osnovu te odluke sve humanitarne pošiljke treba da budu najavljene Ministarstvu sigurnosti BiH na broj 033/492-754, koje će potom obavještavati UIO o svakoj pošiljci, kako bi bila odmah upućena u područje kojem je roba namijenjena.

Humanitarne organizacije pokreću inicijativu da se sve namirnice označe slovom H, kako ne bi došlo do njihove zloupotrebe.

Hercegovina nastavlja da pomaže

Sedam tona konzervirane hrane, vode, dječje hrane, pelena te higijenski materijal iz Trebinja otpremljeni su juče za Doboj.

Brano Dursun, sekretar ove organizacije u Trebinju, kaže da je Doboj bio odrednica prema uputstvima Centralnog štaba za vanredne situacije, ali da je još mnogo prikupljene pomoći ostalo u skladištima Crvenog krsta i da će to biti poslato danas tamo gdje bude najpotrebnije.

I Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, zajedno sa pravoslavnom omladinom istočnohercegovačkih opština i grada Trebinja, radi na prikupljanju pomoći i izražavaju veliko zadovoljstvo zbog odziva vjernika.

Iz Trebinja se u pomoć Doboju uputila i dvanaestočlana ekipa "Elektrohercegovine", kako bi pomogli u sanaciji tamošnje elektromreže.

Ponestaje hrane, vode i sanitarija

Na mnogim mjestima za prikupljanje humanitarne pomoći u gradu na Vrbasu juče je ponestalo pojedinih namirnica neophodnih ugroženom stanovništvu.

U Udruženju "Nova generacija" kazali su da im je ponestalo hrane, vode i sredstava za higijenu, te sredstava za čišćenje i dezinfekciju jer su sve zalihe podijeljene.

Slična situacija je bila i u banjalučkom Domu omladine, gdje su ponestale zalihe hljeba, vode, konzervirane hrane, te sredstva za čišćenje.

"Potrebni su: hljeb, voda, konzervirana hrana, hrana za bebe, higijena, zatim sanitarije, hirurške maske i higijenske rukavice, kao i deke", rekli su u Omladinskom savezu RS. Prijeko je potreban i čisti donji veš i čarape.

Ima zaliha sredstava za čišćenje

Sanja Timarac, marketing menadžer preduzeća "Centrum trade", kazala je da rukavica, lopata i čizama ima u dovoljnim količinama.

"Cijena rukavica se kreće od 1,70 do 2,50 KM, čizama od 14,50 KM do 45 KM, a cijena lopata je 5,50 KM", rekla je ona.

U tržnom centru "Verno" potvrđuju da imaju gumene čizme, koje koštaju od 20 do 40 KM, rukavice po cijeni od 1,5 KM, te lopate po cijeni od 9,60 KM.