Srbija može da računa na milijardu evra iz Fonda solidarnosti EU radi otklanjanja dugoročnih posljedica katastrofalnih poplava, dok je za BiH, koja nema status kandidata, pristup fondovima komplikovanij”i, rekla je komesar za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva.

hrvatska nova clanica eu

Ona je na konferenciji za novinare u Briselu istakla da je EU reagovala čim je primila zahtjev iz Srbije i BiH.

Georgijeva je dodala da su odmah upućene pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

"To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramatične situacije", rekla je Georgijeva.

Ona je navela da su Srbiji, kao zemlji kandidatu, dostupna sredstva iz fonda evropske solidarnosti u vrijednosti do milijardu evra godišnje.

Georgijeva je ukazala da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja članica.

"Osim toga, komesar za proširenje Štefan File traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz petpristupnih /IPA/ fondova", dodala je ona.

Georgijeva je rekla da je danas razgovarala telefonom sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem da bi se informisala o situaciji u zemlji.

"U danima i nedjeljama koje dolaze, moraćemo da se nosimo sa novim rizicima, kao što je zagađena voda, a najavljeno otopljavanje povećava opasnost od poplava", istakla je Georgijeva.
Za pomoć iz Fonda solidarnosti EU, koji je ustanovljen nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka zemlje.