Savez radio-amatera Republike Srpske aktivirao je radio-mrežu za opasnost na cijeloj teritoriji Srpske i sve tehničke kapacitete stavio na raspolaganje službama civilne zaštite i građana u slučaju većeg prekida telefonskih veza između regija.

radio amateri

Radio-amateri su i u stalnoj koordinaciji sa organima civilne zaštite u ugroženim područjima, a učestvuju i u akcijama obavještavanja, raščišćavanja i dopremanja pomoći na područjima Doboja, Banjaluke i Prijedora, te opština Zvornik, Gradiška i Novi Grad.

U Savezu, čije je sjedište u Trebinju, ističu da se aktivno koriste frekvencije amaterskih repetitora u Banjaluci i Prijedoru koje su ustupljene na korištenje pripadnicima civilne zaštite na terenu u akcijama spašavanja i organizacije pomoći.

Kancelarija Saveza u Trebinju u protekla dva dana neprestano prima pozive za pomoć direktno ugroženim ljudima i za evakuaciju, većinom u opštini Šamac.

"Ove poruke se preko operativnog centra grada - 121 u Trebinju prosljeđuju Centru Republičke uprave Civilne zaštite u Banjaluci", ističu u Savezu.

U slučaju potpunog prekida telefonskih veza, ove poruke biće prosljeđivane putem radio-mreže za opasnost koja ostaje aktivna dok postoji potreba.