Načelnik opštine Šamac Savo Minić rekao je da se u ovoj opštini u ovom momentu i dalje evakuiše stanovništvo.

poplave

"Evakuacija se vrši sa područja samog grada Šamca, gledajući od istoka prema zapada, niz obalu rijeke Save. Trenutno je najugroženije stanovništvo u Novom Selu i Turčinovcu i dijelu Tišine u Mišićima, gdje smo jutros uspjeli nakon nekoliko navrata dostaviti hranu i vodu", rekao je Minić.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić je rekao da se stanovništvu na tom području nije uspjelo prići dva dana i dvije noći.

Minić je rekao da je ustanovio o kakvoj katastrofi je riječ tek kada je sa službama za spašavanjem iz helikoptera pokušao locirati jednu kuću.

"To je more, voda, očaj!", rekao je Minić, a prenosi RTRS.

On je rekao da nema tačnih podataka koliko je stanovništva do sada evakuisano.

"Nemamo tačne podatke, na stotine, možda hiljadu. Izlazimo na razna mjesta sa stanovništvom, saniteti i hitne službe ih preuzimaju, tako da nemamo mogućnost tačne evidencije. Niti imamo struje, papira i pečata da to uradimo. Tek sad polako pokušavamo da vodimo nekakvu evidenciju", rekao je Minić.

Minić je rekao da su napotrebniji lijekovi, hrana, voda za piće, gumene čizme, sredstva za higijenu, dodavši kako se potrebna pomoć već dostavlja od juče.

On je rekao da je stigao jedan značajan dio lijekova, hrane i vode koja je nužna za prve potrebe, te da je toku dostava gumenih čizama, radnih rukavica.

"Prioritet je ljudski život, svakom prići i pružiti pomoć, kako bi bilo ko ko je ugrožen bio spašen", naglasio je Minić.

On je rekao da, nažalost, ima ljudskih žrtava.

"Ne mogu vam tačno reći ništa, nepotvrđene su informacije, ali ono o čemu u ovom momentu do sada možemo govoriti jeste da imamo dva smrtno stradala lica i dva lica koja se vode kao nestala", rekao je Minić.