U Šapcu je veliki posao urađen prošle noći, Mitrovica je takođe pod kontrolom, ali oba grada sljedećih dana čekaju talas koji trenutno pravi probleme Hrvatskoj. Velike probleme u Kostolcu je napravila Mlava, koja je počela da se izliva, ali je i tamo situacija stavljena pod kontrolu.

ZAKOVI SA PESKOM DUZ PUTA

OBRENOVAC - BARIČ USPJEŠNO EVAKUISAN

Svi stanovnici Bariča kod Obrenovca uspješno su evakuisani, saopštio je MUP Srbije.

Za njih je otvoren novi centar za prijem evakuisanih na Košutnjaku u Beogradu. Štab za vanredne situacije donio je sinoć odluku da počne s evakuacijom stanovništva naselja koja se nalaze uz zaštitni bedem rijeke Save kod Šapca, kojem direktno prijeti veliki plavni talas. Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je da je ova odluka donesena iz predostrožnosti i ponovio da vjeruje da je Šabac podizanjem nasipa na kojem se angažovalo više hiljada dobrovoljaca iz Srbije -odbranjen.

DAČIĆ SE NADA DA BEOGRAD NEĆE BITI POPLAVLJEN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nada se da će biti izbjegnut najcrnji scenario i da Beograd neće biti poplavljen. Dačić je ukazao na potrebu da vlade evropskih i zemalja svijeta, hitno Srbiji pošalju konkretnu pomoć koja će omogućiti da se u ovom trenutku spase ugroženi ljudski život. Gostujući na RTS-u, rekao je da su Srbiji, koju je zadesila nesreća, neophodni aluminijumski čamci sa motorima, helikopteri i obučeni specijalci da bi se spasili ljudi, a da će pomoć u novcu koju sada nude neke zemlje i obećava EU, biti značajna kada se voda povuče. Dačić je naglasio da su susjedne zemlje i članice EU ispoštovale direktivu iz Brisela i bitno pomažu stanovništvu. Naglasio je da Srbija posebnu zahvalnost duguje Ruskoj Federaciji čiji je tim specijalaca u Obrenovcu, uradio "nadljudski posao".

LJAJIĆ: 83 PRIJAVE PROTIV PRODAVACA

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim LJajić rekao je da su podnesene 83 prijave protiv prodavaca koji su htjeli da prodaju namirnice po znatno višim cijenama u vanrednoj situaciji zbog poplava.
LJajić je rekao da se 55 odsto prijava odnosi na grad Beograd i opštine koje nisu zahvaćene poplavama, gdje su trgovci povećavali cijene flaširane vode, a bilo je i slučajeva povećanja cijena gumenih čizama.