Šetnjom kroz Igalo Norvežani, koji su na odmoru i liječenju u Institutu i oni koji žive u Igalu, sinoć i danas su proslavili 17. maj, nacionalni praznik norveškog naroda.

norvezani proslavili nacionalni praznik u igalu

Povorka slavljenika, predvođena Mjesnom muzikom „Đenović“, mažoretkinjama, djecom iz dječijeg doma „Mladost“ iz Bijele, kao i KUD „Ilija Kišić“, pozdravljena je u Igalu, a današnji dan su proslavili u znaku jubileja, 200 godina od sticanja nezavisnosti i donošenja, poslije Američkog, najstarijeg ustava na svijetu. O tome je na svečanosti govorio Mihael Malvebo, počasni konzul u Crnoj Gori.

„Ustav je nacionalna ikona i simbol ljudskih prava, demokratije i jednakosti. Drago mi je što sam sa vama u Herceg-Novom i Igalu, i čestitam dan kada slavimo veliki jubilej i ustav koji je opstao otporan na sve izazove i služi nama kao i ranije našim prethodnicima“, rekao je Malvero.

Svoje sunarodnike pozdravila je i glavna norveška sestra Torun Hostaker. „Mi volimo da slavimo 17. maj. Biti u Igalu za mnoge od nas je kao da smo došli kod dragih prijatelja. Primaju nas raširenih ruku. Zastava nam je snažan simbol i danas je centar naše proslave, ali je ovo je i dan naše djece, zato su sa nama i mali štićenici iz Bijele“, kazala je Hostaker.

U ime lokalne vlasti Herceg-Novog Norvežanima je nacionalni praznik čestitao Jovan Subotić, koji je podsjetio na brojne sličnosti i saradnju između kraljevine Norveške i Crne Gore, te posjetio na pobratimstvo Levangera i Kristijansanda. On je naglasio dugogodišnju saradnju sa Institom "dr Simo Milošević", koja govori o dobroj, stručnoj, savremenoj medicinkoj pomoći, usluzi i sadržajima sa kojima su gosti iz Norveške, ali i svi ostali, i te kako zadovoljni.

„Veoma smo ponosni na našu tridesetosmogodišnju saradnju sa norveškim vlastima u liječenju i rehabilitaciji norveških pacijenata u Igalu. Želja nam je da rezultat naše saradnje iz godine u godinu bude sve bolji kako na planu primjene novih dostignuća u liječenju i rehabilitaciji, tako i u povećanju broja pacijenata koji nam dolaze iz Norveške“, kazao je Zoran Bošnjak, direktor Instituta „dr Simo Milošević".