Trebinjac Miroslav Kisin odličan je primjer mladih ljudi čija se odluka da se bavi poljoprivredom i stočarstvom pokazala kao pun pogodak. Po struci armirač, radio je nekoliko godina na građavini, a onda je odlučio da se vrati zanatu svojih predaka. 

Miroslav Kisin

Kazan s grijačima

Zajedno s roditeljima, od kojih je naučio zanat, počeo je proizvoditi sir. Ispočetka je to bilo skromno i svoje proizvode je iznosio na trebinjsku pijacu. No, kupci iz Trebinja, ali i iz susjednih gradova, Herceg-Novog i Dubrovnika, prepoznali su veoma brzo kvalitet pa sada ovaj vrijedni Hercegovac sve svoje proizvode prodaje na kućnom pragu. 

Svakodnevno proizvodi sir škripavac u grudi, zatim sir iz mijeha i iz kaca, sir iz ulja....

- Receptura za pravljenje sira je tradicionalna, onako kako su radili i moji preci. Samo sam je osavremenio na taj način što se mlijeko ne grije na peći nego koristim kazan s grijačima, a zatim sir presujem presom, što se prije radilo ručno. Jedini dodatak sirevima koje ja proizvodim je so - otkrio nam je Miroslav, dodavši da je osnova za kvalitet njegovog sira to što se pravi od punomasnog mlijeka, bez skidanja kajmaka.

Ponuda i potražnja

Planira proširiti kapacitete na 20 muznih krava, čime bi, nada se, zadovoljio potražnju za sirom koji proizvodi.

- Sada je potražnja daleko veća od ponude, a sve što proizvedem, unaprijed je rasprodato. Namjeravam otvoriti i konobu, u kojoj bi na meniju bila samo naša tradicionalna jela, spravljana od domaćih proizvoda - planira Kisin.

Bez pomoći Opštine

Miroslav kaže da je svoju mini farmu podigao vlastitim sredstvima.

- Više puta sam pokušavao dobiti kredit od Općine, ali nisam uspio. Nedavno sam od Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske kao podsticaj za samozapošljavanje dobio kredit u iznosu od 8.000 KM i tim novcem sam kupio dva grla. Sada imam šest muznih krava, od kojih svaka daje, u prosjeku, skoro 15 litara mlijeka dnevno – govori Kisin.

Osnovali Udruženje

Kisin je prije godinu bio jedan od inicijatora osnivanja Udruženja poljoprivrednih proizvođača sa područja Trebinja radi poboljšavanja uvjeta za bavljenje poljoprivredom.

- Osnovali smo Udruženje kako bismo mogli konkurirati za brendiranje nakog od naših proizvoda. U razgovoru smo i s drugim poljoprivrednim proizvođačima iz Hercegovine da to bude hercegovački sir iz mjeha, kao što je livanjski u kolutu - ističe Kisin.