Situacija u Šapcu je za sada pod kontrolom, i sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo uspjeli, rekao je general LJubiša Diković. Na poziv premijera da brane taj grad odazvalo se više od deset hiljada građana Srbije.

nasip sremska mitrovica

Vlada Srbije preduzela sve mjere da bi zaštitila ugroženo stanovništvo u poplavljenim područjima, a tokom noći stanje u Šapcu i okolnim područjima je stabilizovano, saopšteno je iz Vlade.

Načelnik generalšataba Vojske Srbije LJubiša Diković rekao je da je situacija u Šapcu za sada pod kontrolom i da je taj grad obezbjeđen od nadiranja rijeke Save.

"Kako smo počeli nisam bio optimista. Bilo je tu mnogo problema, ali je poslije sve došlo na svoje", rekao je Diković za RTS.

On je naveo da je više od 6.000 građana, pripadnika MUP-a, Vojske Srbije mukotrpno radilo na terenu i da je rezultat toga rada apsolutna zaštita grada Šapca.

"Sa zaovoljstvom mogu da kažem da smo uspjeli", rekao je Diković.

Nasipi na svim kritičnim tačkama na Savi kod Šapca za sada izdržavaju nalete vode. Ipak, očekuje se nadiranje Save, pa je odbrana tog grada prioritet.

"Ja bih se zahvalio svim građanima koji su noćas sa nama učestvovali u izgradnji bedema na rijeci Savi, zahvaljujem se svima koji izražavaju želju da i dalje pomognu, ali za to nema više potrebe, jer smo noćas sa jednim izanrednim radom svih uspjeli da izvršimo zadatak", rekao je Diković.

Na poziv premijera da pomognu mještanima u odbrani Šapca, sinoć se odazvalo nekoliko hiljada Beograđana. Volonteri su stigli u grad i tokom noći, zajedno sa okupljenim mještanima, utvrđivali bedeme.

Šapčanima koji su već spremni čekali pored Save tokom večeri i noći pridružilo se gotovo deset hiljada dobrovoljaca iz Beograda i Novog sada. Bilo je ljudi, džakova i pijeska, ali je nedostajalo organizacije.

Formiran je i zasjedao novi Krizni štab. Kako je rekao predsjednik Štaba Zoran Babić najkritičnije je u Crnoj bari, Červentiji i oko silosa.

I mještani i spasioci spremaju se za poplavni talas koji do sada nije zabilježen na ovoj reci. Tokom noći uz bedem na Savi bio je i ministar pravde Nikola Selaković.

DŽakovi sa pijeskom pune se i postavljaju na mjestima za koje se pretpostavlja da će Sava najprije da napadne. Krizni štab je u stalnom zasjedanju, a vodostaj neprekidno raste.