Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović rekao je Srni da se situacija u gradu Doboju polako smiruje i da nivo vode opada.

doboj poplave

Prema njegovim riječima, u pojedinim prigradskim dijelovima Doboja voda se povukla i ljudi rade na raščišćavanju objekata.

On je zahvalio pripadniku Jedinice za podršku MUP-a Republike Srpske Daliboru Gligoriću, koji je za 12 sati čamcem izvukao 120 osoba sa potopljenog područja.

Suljkanović je zahvalio i Ministarstvu odbrane BiH i jedinicama Oružanih snaga BiH za nesebično zalaganje i doprinos tokom evakuacije i zbrinjavanja stanovništva.

Nasip na Savi u Batkoviću potpuno je stabilan, javlja reporter RTRS sa lica mjesta.

U gradu Bijeljini situacija je znatno poboljšana, nivo poplavnih voda se značajno smanjio u samom gradu i dalje se intenzivno povlači.

Stanje na poplavljnom području opštine Jezero i Šipovo nešto je povoljnije nego juče. Kako javlja dopisnik RTRS, nivo vode u rijeci Plivi je u opadanju pa je i nivo vode na poplavljenom području u Jezeru niži za petnestak centimetara. Međutim, i dalje je poplavljeno pedesetak kuća u Jezeru i uz korito Plive u opštini Šipovo.

U Brčko Distriktu, ugrožen je savski nasip u Vučilovcu iz kojeg je evakuisano 70 odsto stanovništva.

U Prijedoru je poplavljeno pet naselja i više od 400 kuća. S obzirom na to da su potopljeni i bunari Vodovoda Prijedor u Tukovima, upućen je apel građanima da prije upotrebe vodu za piće prokuhavaju.

Voda se u pojedinim naseljima Banjaluke polako povlači, a vodostaj Vrbasa i Vrbanje opada. Na putu prema Trapistima i Lazarevu, vodostaj se takođe polako smanjuje. Na terenu su pripadnici Hitne pomoći, Teritorijalne vatrogasne jedinice, pripadnici Civilne zaštite, policajci i spasioci. Mještani izbacuju vodu iz svojih kuća i poslovnih objekata.

ŠAMAC: Stanje i dalje teško

U opštini Šamac stanje je izuzetno teško. Savski nasip probijen je na dva mjesta, nasip na Bosni, na jednom mjestu. Nivo vode u gradu stagnira, počela je vazdušna evakuacija helikopterima EUFOR-a. Danas ne bi trebalo da dođe do porasta vodostaja na nasipima i u gradu.