Republika Srpska se i danas bori sa vodenom bujicom. Stanje u Šamcu teško, ugrožen nasip u Brčko distriktu. Voda se u Banjaluci povlači, u Doboju nivo vode je oko 2 metra...

poplave u rs i dalje haraju

Stanje na poplavljnom području opštine Jezero i Šipovo nešto je povoljnije nego juče. Kako javlja naša dopisnik nivo vode u rijeci Plivi je u opadanju pa je i nivo vode na poplavljenom području u Jezeru niži za petnestak centimetara. Međutim, i dalje je poplavljeno pedesetak kuća u Jezeru i uz korito Plive u opštini Šipovo.

Što se tiče klizišta u selu ljoljići u opštini Jezero, gdje su ugrožene četiri kuće isto je i dalje aktivno.

Zahvaljujući povlačenju vode za saobraćaj je prohodna jedna kolovozna traka na magistralnom putu Jajce-Bihać u Jezeru, kao i u Duljcima u opštini Šipovo na regionalnom putu Jezero-Kupres.

I u opštini Šamac stanje je izuzetno teško. Savski nasip probijen je na dva mjesta, nasip na Bosni, na jednom mjestu. Nivo vode u gradu stagnira, počela je vazdušna evakuacija helikopterima EUFOR-a. Danas ne bi trebalo da dođe do porasta vodostaja na nasipima i u gradu.

U Brčko Distriktu, ugrožen je savski nasip u Vučilovcu iz kojeg je evakuisano 70 odsto stanovništva. Na licu mjesta su timovi javne bezbjednosti Distrikta Brčko i dobrovoljci iz grada. Izlaz iz grada Brčko, noćas je most preko rijeke Save u susjednu Hrvatsku, koji je jedina preostala putna komunkacija brčacima sa ostatkom svijeta.

Stanje u Doboju polako se normalizuje, nivo vode u gradu je oko 2 metra, rekao je za našu Televiziju šef Štaba civline zaštite Doboja Milko Vidaković.

U Prijedoru je poplavljeno 5 naselja i više od 400 kuća. S obzirom na to da su potopljeni i bunari Vodovoda Prijedor u Tukovima, upućen je apel građanima da prije upotrebe vodu za piće prokuhavaju.

Na području Srpca, pod vodom je oko 2.000 hektara, ali grad nije. Nebranjena područja su pod vodom, a ulažu se maksimalni napori da se ojačaju nasipi.

Voda se u pojedinim naseljima Banjaluke polako povlači, a vodostaj Vrbasa i Vrbanje opada. Na putu prema Trapistima i Lazarevu, vodostaj se takođe polako smanjuje. Na terenu su pripadnici Hitne pomoći, Teritorijalne vatrogasne jedinice, pripadnici Civilne zaštite, policajci i spasioci. Mještani izbacuju vodu iz svojih kuća i poslovnih objekata.

Vodostaj Vrbasa u području opštine Laktaši je u opadanju. Situacija je i dalje najsloženija u naselju Trn i Šušnjari, gdje se i dalje radi na evakuaciji stanovnika. Iz Elektrodistribucije Laktaši su saopštili da je puštena električna energija u dijelovima naselja Jablan, Glamočani i Bukovica. Putna saobraćajna komunikacija je i dalje u prekidu na staroj cesti od Klašnica do Zalužana, put prema Slatini i put prema Prnjavoru. Za sada je jedina putna komunikacija auto-putem Banjaluka – Gradiška.