Na teritoriji Srbije do 17 sati evakuisano je 7.618 građana, ugroženo je 1.435 objekata, a poplavljeno 1.030 objekata, saopštio je MUP.

poplave srbija obrenovac sabac evakuacija stanovnistva

Najkritičnija situacija je na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog, Moravičkog i Pomoravskog okruga, kao i u gradskim opštinama Lazarevac i Obrenovac, saopštio je danas MUP Srbije.

Usljed izlivanja rijeke Kolubare 90 odsto teritorije opštine Obrenovac je pod vodom. Trenutno ima preko 200 zahtjeva za evakuaciju, zahtjevi neprestano pristižu iz raznih dijelova opštine i evakuacija ugroženog stanovništva je u toku, a situacija se dodatno komplikuje, jer nema električne energije.

U Obrenovcu je na spasavanju ugroženog stanovništva angažovano 1.500 pripadnika VSJ, policije, Žandarmerije, PTJ i pripadnici Vojske Srbije.

Na teritoriji opštine Svilajnac probijen je nasip na Resavi i poplavljeno je selo Sedlare i naselje Svilajnac, a u prekidu je fiksna telefonija, kao i mreže VIP i Telenor, nema struje, ni vode za piće, a evakuisano je 300 ljudi.

Poplavljeno je preko 50 odsto teritorije naselja Paraćin, a evakuisani su i neki bolesnici iz bolnice u Paraćinu u bolnicu u Ćupriji. Poplavljeno je naselje Ub, u kome je evauisano oko 4.000 ljudi.

U noći je naglo porastao vodostaj Zapadne Morave i poplavljena su prigradska naselja u okolini Kraljeva. Sektor za vanredne situacije angažovao je sve raspoložive snage na zaštiti i spasavanju.

Jedno lice se utopilo u Begaljičkom potoku, u naselju Umčari. Ekipe na terenu vrše pretragu radi pronalaženja utopljenog lica.

Prilikom spasavanja ugroženog lica u selu Natalinci, na putu Topola-Rača, voda je odnela vatrogasca-spasioca Dejana Lazarevića. Nakon pretrage terena, pronađeno je tijelo vatrogasca.

Prema informaciji OC u Beogradu, mještanka sela Belo Polje, GO Obrenovac, vodi se kao nestala. Sumnja se da se udavila.