Nije tajna da su Hercegovci “rukati” ljudi, a svakako jedan od njih je i Trebinjac Rade Paranos, penzionisani radnik “Industrije alata”, koji pravi neobične korpe i ćupove.

Rade Paranos

Ovladao tehnikom 

Za izradu svojih rukotvorina koristi najobičnije šišarke četinara, a kao priručni alat makaze, šilo, žicu i bezbojni lak, kojim premazuje svoje rukotvorine, radi sjaja i zaštite. 

- Na ideju da koristim šišarke kao osnovu za moje radove došao sam sasvim slučajno. Sjedio sam u hladu četinara, pod noge su mi se dokotrljale šišarke koje su padale s obližnjih borova pa sam ih iz dosade uzeo u ruku i zabavljao se uklapajući ih jednu u drugu. Tako sam napravio niz otprilike dužine metar i tu mi je sinula ideja da se od toga mogu praviti ukrasni predmeti – ističe Paranos.

Kaže da je odmah napunio punu kesu šišarki te da je, kada je došao kući, nastavio s uklapanjem, sjekući makazama viškove i povezujući žicom gdje je to bilo potrebno.

Nakon što je ovladao tehnikom uklapanja šišarki, Rade ne miruje nego smišlja kako da u sredinu posudice ugrađuje neku drvenu ravnu površinu na koju bi urezbario ili bojom stavio natpis Trebinje, ili neki prepoznatljiv motiv iz ovog kraja.

Miris Mediterana    

- Najčešći kupci mojih rukotvorina su Trebinjci koji sada žive u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj. S obzirom na to da su ćupovi i korpe napravljeni od šišarki s trebinjskih borova, na taj način im u njihove domove unose miris Mediterana i na dalekom sjeveru -  ističe Paranos.