Na putu prema Žepču zaustavljene su ekipe Hitne pomoći, građevinske mašine, kao i ekipe Civilne zaštite, javlja Patria.

Poplave u BiH Najkritičnija situacija u Maglaju

Nivo Lašve raste što dodatno komplikuje situaciju i otežava kretanje vozila, a rijeka Bosna izlila se na cestu Zenica-Maglaj, javlja bh. novinska agencija Patria.

Maglaj je još uvijek bez struje, većina je i bez ikakvih sredstava komunikacije. Posljednje informacije govore da je nivo vode u Maglaju opao, ali je situacija i dalje kritična. U Maglaj stiže pojačanje iz Sarajeva te pomoć iz Bihaća, 200 paketa pomoći, 5 pumpi za ispumpavanje vode, 10 velikih rafting čamaca i obučeni spasioci. Građani koji su zarobljeni u objektima mole da im se nekako dostavi voda za piće, prenosi maglaj.info.

Grad Maglaj je u jezeru vode - izjavio je Feni jedan očajni mještanin, koji je u stambenoj zgradi na šestom katu u centru grada usljed poplave zarobljen s porodicom kao i drugi stanovnici, posebno gradskog središta.

"Nemamo vode, struje, u blokadi smo, ne znamo da li iko pokušava doći do nas", rekao je ovaj Maglajlija.

Kontakt s njim je bio moguć jer mu nije potpuno iscrpljena baterija u mobilnom telefonu, ali, kako nema struje, i to će se uskoro desiti, rekao je.

Usljed izlijevanja rijeke Bosne, višespratnica u kojoj živi ovaj čovjek s porodicom je metar u vodi, a na pojedinim mjestima u gradu je voda i do 2,5 metra, kazao je. Maglajinfo javlja da je u selu Donjih Bradića kod Maglaja, kuće u selu popucale, a klizišta pokrenuta na više lokacija. Ljudi bježe u šumu, a selo je puno male djece i starih osoba. Radnici Natrona uskoro bi trebali biti svi evakuirani.

S druge strane u Zavidovićima je vodostaj manji za oko 60 cm, ali je vodena bujica nanijela velike količine smeća i blata.

Banja Luka

Stožer civilne zaštite jutros je proglasio vanredno stanje na području grada Banjaluka, priopćio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, prenosi Anadolu Agency.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je zajedno s Gavranovićem održao vanrednu konferenciju za novinare, kazao je da su poplavljena banjalučka naselja Česma, Budžak, Karanovac, te da je voda na Vrbasu odnijela mostove u Priječanima, Česmi, Rekavicama i Stari most u Karanovcu, zbog kojeg je dio grada ostao bez električne energije, jer su preko njega prelazile elektroinstalacije.

"Trenutno je, kada govorimo o samom gradu, ugrožen most Rebrovac. Stoga, upozoravamo građane koji žive u okolini tog mosta da stvari iznesu na više etaže i prate sve upute civilne zaštite", istakao je Radojičić.

Podsjećamo, Vlada RS juče je donijela odluku o obustavi nastave u svim osnovnim i srednjim školama.

Iz uprave predškolskih ustanova Banjaluka upućen je poziv da roditelji dođu po djecu u sve vrtiće ukoliko su ih jutros tamo odveli.

Tuzla

Zbog obilnih kiša i poplava na području Tuzlanskog kantona pokrenulo se nekoliko klizišta od kojih su neka direktno ugrozila i pojedina naselja i njihove stanovnike, javlja Anadolu Agency.

Na relaciji od Brčanske Malte prema naselju Solina pokrenuto je klizište preko puta glavne kasarne.

Prema navodima očevidaca, praktično se pokrenulo ogromno obližnje brdo koje je uzrokovalo klizište koje je do sada ugrozilo dvije kuće čiji zidovi su popucali i prijeti im opasnost od potpunog urušavanja. Postoji mogućnost da pomenuto klizište ugrozi i zaprijeti i glavnoj magistrali prema naselju Solina kojom se svakodnevno saobraća na hiljade vozila.

Takođe, lokalni put prema naselju Badre je u potpunosti zatrpan i blokiran, i prema riječima stanovnika tom područja, "ne primijeti se traka puta kao da nikada i nije postojao na tom mjestu".

Prema riječima mještana, do sada nije bilo povrijeđenih niti žrtava, iako je od klizišta direktno ugroženo više od 60 kuća. Stariji govore da ne pamte ovakvu katastrofu

Pomoć iz Hercegovine

Brojna udruženja i građani Hercegovine se organizuju kako bi pomogli ugroženima na području Bosne. Upućuju apele preko društvenih mreža da svako ko može donese hrane, odjeće, higijenskih potrepština...