Mala i srednja preduzeća se uglavnom odlučuju da vođenje svoje poslovne dokumentacije povjere knjigovodstvenoj agenciji.

knjigovodstvene agencije

Preduzeća čiji obim posla je suviše mali ili je prioda posla takva da nema mnogo transakcija često mogu i sama da izađu na kraj sa pravilnim bilježenjem poslovne dokumentacije. Međutim, kada posao počne da raste, nameću se bar dva razloga da se u pomoć pozovu knjigovodstvene agencije. Prvi razlog je vrijeme. Vođenje poslovne dokumentacije zahtijeva izvjesno vrijeme, a privredniku je mnogo svrsishodnije da svoje vrijeme potroši na neki drugi način, čime će izbjeći eventualne zastoje u poslu. Dok on radi ono što najbolje umije i unapređuje poslovanje svoje firme, knjigovodstvene agencije završavaju ovaj drugi dio posla. Drugi razlog da se angažuju knjigovodstvene agencije je mogućnost greške. Naime, upravljanje poslovnom dokumentacijom se obavlja na način koji je određen odgovarajućim zakonima. Nepravilno tumačenje ili jednostavno nepoznavanje tih zakona može prouzrokovati grešku, koja kao posljedicu uvijek ima određene sankcije od strane države. Radnici knjigovodstvene agencije moraju da budu u toku sa svim zakonskim promjenama u oblastiknjigovodstva, tako da su vrlo male šanse da se dogodi neki previd.

Sve ovo je dovelo do toga da mala i srednja preduzeća vrlo brzo shvate kako su im knjigovodstvene agnecije odličan saveznik u poslovanju, jer ne samo da obavljaju dio posla umjesto vas, već to rade i bolje od vas, dajući garanciju da neće biti nekih neprijatnih iznenađenja sa te strane.

Pored toga, u agenciji možete dobiti još neke usluge, poput poreskog i finansijskog savjetovanja, a mnoge umjesto svojih klijenta čekaju u redovima pred raznim institucijama, što mnogo štedi i vrijeme i novac preduzetnika.

Knjigovodstvene agencije, ili sopstveno odjeljenje za računovodstvo

Mnogi će se zapitati zašto određeno preduzeće ne bi napravilo sopstveno odjeljenje za računovodstvo, umjesto da angažuje knjigovodstvenu agenciju. Stvar je u tome što se ovakav potez isplati tek kad obim posla postane dosta veliki. U suprotnom, jedan dobar računovođa koga biste zaposlili će vas koštati više nego što bi vam neka njigovodstvena agencija naplatila za isti taj posao. Dakle, saradnja sa knjigovođama nije isplativa kad je obim posla suviše mali, ali i kada je suviše veliki. Ipak, za najveći broj preduzeća angažovanje knjigovodstvene agencije predstavlja najoptimalnije rješenje za vođenje poslovne dokumentacije.