Predsjednik NDP-a Dragan Čavić podnio je zahtjev ministru unutrašnjih poslova i direktoru Policije Republike Srpske za provođenje istrage zbog objavljivanja fotomontaže na stranici društvene mreže "Fejsbuk" Mladih socijaldemokrata Trebinje, na kojoj je, kako je naveo, prikazan u nacističkoj uniformi.

dragan cavic

On je naveo da je zahtjev za pokretanje istrage podnio protiv nepoznatog lica, ali da je jasno da je fotomontaža objavljena na zvaničnoj "Fejsbuk" stranici Mladih socijaldemokrata Trebinje, prvi put 8. maja, nakon čega je distribuisana preko nekoliko lažnih profila.

Čavić je rekao da je fotomontaža objavljena na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, i dodao da će lično podnijeti krivičnu prijavu protiv lica koje je objavilo fotomontažu po okončanju istrage, jer se radi o krivičnom djelu.

"Radi se o promovisanju fašističkih simbola i njihovom stavljanju u direktnu vezu, ne samo sa mnom, nego i sa mojom porodicom, koja je bila velika žrtva fašizma", rekao je Čavić na konferenciji za novinare, gdje je najavio da će istrajati u traženju pravde protiv odgovornih lica.

On je dodao da "prikazivanje njega kao bivšeg predsjednika Republike Srpske sa fašističkim simobolima, predstavlja i dovođenje čitave Republike u vezu sa tim".

Čavić je rekao da se neće obraćati nadležnom tužilaštvu, nego policiji sa zahtjevom za provođenje istrage, a ponašanje resornog ministra i policije u ovom slučaju predstavljaće test za njihov rad. "Tražim zaštitu od policije, bez obzira što sam svjestan da su ministar i direktor Policije na tu funkciju došli političkom voljom SNSD-a", rekao je Čavić.