Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da je Bolnica u Trebinju najbolja zdravstvena ustanova na nivou sekundarne zaštite u Republici Srpskoj.

ministar dragan bogdanic u posjeti opstoj bolnici trebinje

Bogdanić je nakon posjete ovoj zdravstvenoj ustanovi i razgovora sa rukovodstvom istakao da trebinjska Bolnica nema finansijskih poteškoća, te da direktor Zdravka Vreća savjesno i odgovorno obavlja svoj posao i organizuje rad.

"Ova zdravstvena ustanova i njeno rukovodstvo i ubuduće će imati podršku Ministarstva zdravlja da nastave kao i do sada da rade za dobrobit pacijenata ove i susjednih hercegovačkih opština", istakao je Bogdanić.

Resorni ministar je sa predstavnicima republičkog Crvenog krsta posjetio i trebinjsko porodilište kome je ova humanitarna organizacija donirala posteljinu i higijenske pakete.

Bogdanić je istakao da Crveni krst svojim radom i djelovanjem prema onima kojima je pomoć najpotrebnija zaslužuje potpunu podršku Vlade Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Osvrćući se na stanje u porodilištima Srpske, odnosno pad nataliteta, Bogdanić je istakao da je takva situacija evidentna ne samo na ovim područjima, već i u okruženju na što utiče više faktora, među kojima je ekonomska kriza.

On je izrazio nadu da će se ubuduće stvarati uslovi za veća zapošljavanja, a samim tim i za sklapanje brakova, odnosno povećanje nataliteta.

Direktor Bolnice u Trebinju Zdravka Vreća istakla je da, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i sredstvima ove zdravstvene ustanove, porodilište, ali i druga odjeljenja imaju adekvatne uslove za smještaj, te da je stručnost kadra na zavidnom nivou.

"U porodilištu smo angažovali i jednog spoljnog konsultanta koji se bavi laparaskopskom dijagnostikom u ginekologiji, što je značajan pomak za rješavanje problema steriliteta", istakla je Vreća i dodala da je veliki broj djece rođen zahvaljujući napretku dijagnostike u ovoj bolnici.

Načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje Branislav Kozić rekao je da je stanje u porodilištu dobro, da imaju razumijevanje direktora, pomoć Ministarstva, Crvenog krsta, da su sobe opremljene i kadar stručan, ali da iz godine u godinu ima sve manje beba.

On je ukazao da je već godinama problem što se ne rađa prvo i treće dijete, podsjećajući da je ranije na godišnjem nivou bilo manje po jedno školsko odjeljenje, ali da je u prvom tromjesečju rođeno 20 beba manje nego u istom periodu prošle godine.

"U prva tri mjeseca 2014. u našem porodilištu rođeno je manje od 30 beba, odnosno dnevno nismo imali ni po jedno novorođenče", istakao je Kozić.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović istakao je da ova organizacija tokom Nedjelje Crvenog krsta od 8. do 15. maja tradicionalno posjećuje sva porodilišta u Srpskoj i uručuje poklone. "Nastojimo da još jednim zvonom za uzbunu probudimo naš narod na humanost", istakao je Mihajlović i pozvao sve one koji imaju mogućnosti da pomognu ljudima kojima je pomoć najpotrebnija.