Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije danas je u selu Mrkonjići u Popovom Polju služio Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi podignutoj na mjestu rodne kuće Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, koga danas proslavlja Srpska pravoslavna crkva.

proslava svetog vasilija u mrkonjicima (1)

Čestitajući ovaj veliki praznik, umirovljeni episkop je istakao da je veoma radostan što se svake godine na ovom svetom mjestu okupi sve više vjernika.

Govoreći o srpskom svetitelju, umirovljeni episkop Atanasije je istakao da je Sveti Vasilije toliko veliki da pomaže i onima koji ne vjeruju, upućuje ih na pravi put, da ostanu pametni, vrijedni i pažljivi.

Poslije Svete arhijerejske liturgije, kršteno je i nekoliko mališana koje su roditelji doveli na ovo sveto mjesto iz drugih država. Svi su se saglasili da je za njih poseban i uzvišen osjećaj stajati na zemlji gdje je rođen svetac koga poštuju ne samo Srbi, već i drugi narodi.

Predsjednik Crkvenog odbora sela Mrkonjići Rade Bošković rekao je da se velika pažnja posvećuje uređenju ovog mjesta i izrazio nadu da će vjernici, u skladu sa mogućnostima, pomoći da rodno mjesto svetitelja izgleda još ljepše.

Ispod starog stabla košćele, za koje se tvrdi da potiče iz doba Svetog Vasilija, izveden je bogat kulturno-umjetnički program.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Sveti Vasilije rođen je u selu Mrkonjići u Popovom Polju 1610. godine, pod krštenim imenom Stojan, od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića.

proslava svetog vasilija u mrkonjicima (1)

Iz sela Mrkonjići otišao je u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice, gdje se zamonašio i započeo život podvižnika. Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živio je u manastiru Tvrdoš. Kada su Turci razorili Tvrdoš, tada se episkop Vasilije preselio u manastir Ostrog i tu je nastavio podvižnički život, gdje se upokojio 1671. godine.