Istaknuti crnogorski glumac Drago Malović preminuo je danas u 90. godini života. Malović je bio doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) i član Udruženja dramskih umetnika Crne Gore.

drago malovic

Malović, jedan od rijetkih bardova crnogorskog pozorišta koji je doživio duboku starost, počeo je kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno-umjetničkom društvu Zahumlje, da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac.

U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća, Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O' Nila, Šona O'Kejsija, Džordža Bernarda Šoa.

Kao istaknuti glumac Nikšićkog pozorišta je angažovan u Titogradskom narodnom pozorištu i tu počinje njegova blistava glumačka karijera. Treba istaći uloge u „Gorskom vijencu“ i „Lažnom caru Šćepanu Malom“, Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Vrhunac njegove pozorišne karijere bila je uloga oca u drami „Ognjište“ Žarka Komanina kojom je na Sterijinom pozorju zadivio jugoslovensku pozorišnu javnost. Za svoga pozorišnog aktivnog delovanja, za punih 40 godina koliko je trajao na sceni, što u nikšićkom, što u kragujevačkom pozorištu, odigrao je preko 200 uloga, a kruna njegove glumačke karijere bila je uloga Radosava u legendarnoj „Đekni“, velikog crnogorskog reditelja Živka Nikolića.

Malović je prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije.
Komemoracija će biti održana danas u Crnogorskom narodnom pozorištu.