Selo Bančići nadomak Ljubinja, široj javnosti odavno poznato kao selo stogodišnjaka, planira da konačno iskoristi svoje prirodne potencijale, koji pogoduju dugovjekosti stanovništva, tako što će izgraditi vazdušnu banju koja bi i drugim ljudima pomagala da produže život.

hrast bancici ljubinje

Skupština opštine Ljubinje je već usvojila prijedloge odluka o odobrenju projekta "Vazdušna banja Bančići" i ustupanju građevinskih objekata bivše škole i bivšeg zadružnog doma koji će služiti u te svrhe, a sufinansiraće i projekat izgradnje motela u okviru buduće vazdušne banje.

Slavoljub Mihić, šef Kabineta načelnika opštine, kaže da su struja i asfalt još ranije dovedeni do mjesta gdje će biti građena vazdušna banja, a ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, za tri godine bi ovdje trebalo da bude izgrađen specifičan zdravstveno-rekreacioni centar.

Da su Bančići specifično selo, svjedoči i fenomen "zeleni dub", a radi se o starom hrastu koji je, u stvari, zimzelen, jer njegovo lišće nikada nije požutjelo i opalo.

Nedeljko i Vasiljka Janjić, mještani sela Bančići, o kojima je ranije pisao sarajevski Klix.ba, sa sinom, snahom i unučetom žive u kući izgrađenoj 1930. godine, nedavno su proslavili 65 godina braka. Oni su zdravi 87-godišnjaci, nikada u svom životu nisu popili tabletu, a čitavog života su se hranili domaćim mliječnim i mesnim proizvodima.

Mihić kaže da su još osamdesetih godina naučnici posjećivali Bančiće, koji su još u bivšoj Jugoslaviji bili čuveni po ovim fenomenima, jer je u selu bilo staraca koji su živjeli i po 117 godina, utvrdivši da svi oni imaju natprosječan kapacitet pluća.

"Nadmorska visina ovog lokaliteta je idealnih 400 do 600 metara, a tu se ukrštaju klime s mora i okolnih planina, što je još prije rata utvrđeno kao idealno mjesto za rekreaciju, ali i liječenje, a mi to još nismo iskoristili", kaže Mihić.

On podsjeća da su 1980. godine dva doktora nauka, turizmolog Ljubo Mihić i medicinar Dželaludin Kantardžić, objavili zajedničku monografiju na 340 strana, zalažući se da se selo razvija kao vazdušna banja, te da je upravo ta studija podloga za novi projekat.

"Za početak planiramo pripremiti lokalitet za izgradnju zdravstveno-rekreacionog centra, za što su izdvojena sredstva iz opštinskog budžeta, ali se nadamo i pomoći države", dodaje Mihić.

Udruženje građana Ljubinje je organizovalo i akciju čišćenja lokaliteta gdje će biti izgrađena vazdušna banja.