Pjesnikinji Dari Sekulić večeras je uručen "Avramov štap" za 2014. godinu književno priznanje koje zajedno dodijeljuju trebinjska podružnica Udruženja književnika Republike Srpske, Crkvena opština Trebinje i Društvo srpskih pisaca Crne Gore.

avramom stap dari sekulic

Prema riječima prof. dr Radoslava Miloševića, predsjednika trebinjske podružnice Udruženja književnika Srpske, književnu nagradu "Avramov štap" Dari Sekulić je dodijeljena za knjigu poezije "Brat moj, Tesla", ali i za plodonosni književno rad od šet decenija.

"Naša Dara spada u savremene i značajne pjesnike srpskog jezika i srpskog naroda. Nagrade ne dodijeljujemo po hijerarhiji, nego po prvim među jednakima, i svi dobitnici čine senat srpske poezije", rekao je Milošević uručivajući nagradu Dari Sekulić, u okviru Dana poezije posvećenih samoj pjesnikinji.

Stihove nagrađene pjesnikinje kazivali su učenice trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić", Ana Rudakijević i Tijana Babić, a prisutne su kroz slovo o Dario proveli Radoslav Milošević i Milovan Rosić. U okviru večeri Darije je uručeno pregršt nagrada, a novčanu nagradu uručio joj je dr Blagoje Šupić.

"Srpski narod je jedan pjesnik i njegove pjesme idu kroz visine i zemlju koja hoće na nebo. Meni je bitno da postoji mjesto gdje će jedan stih ostati zauvijek", rekla je Sekulić.

Program "Dana poezije" počeo je jutros Književnim matineom u Domu penzionera, a biće nastavljen sutra i prekosutra. U Narodnoj biblioteci u Trebinju sutra sa početkom u 20.00 časova biće priređeno književno veče, dan kasnije u Gimnaziji „Jovan Dučić“ planiran je Čas poezije, a manifestacija posvećena pjesnikinji Dari Sekulić završava se u utorak poslijepodne programom „Umjetničko popodne“ koji će biti organizovan u trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti.

avramom stap dari sekulic

Dara Sekulić, rođena 1931. na Kordunu, iza sebe ima više od šest desetljeća stvaralaštva, a i dalje svakodnevno piše. Dvadeset zbirki poezije, među kojima i “Odsanjani dom”, “Grlom u jagode”, “Gorak konak”, “Licem od zemljice”, “Brat moj, Tesla” i “Kameni kašalj”, čine značajan opus ove nagrađivane i prevođene pjesnikinje, koja od 1953. godine živi u Sarajevu, kamo se vratila i nakon izbjeglištva.

Dobitnica je najviših društvenih priznanja i književnih nagrada. Laureat je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, nagrade ZAVNOBiH-a, Zmajeve nagrade, nagrade Društva pisaca BiH, nagrade "Skender Kulenović" i brojnih drugih priznanja.