Povodom slave sabornog hrama u Nikšiću posvećenog Svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom, održano je bogosluženje, a potom je ulicama grada prošla litija u kojoj je učestvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

slava grada niksic (2) Predsjednik Srpske rekao je novinarima nakon bogosluženja da je praznik Svetog Vasilija Ostroškog veliki dan za srpski narod i da je okupljanje oko velikih praznika važno za srpsko nacionalno biće. "Ovo je trenutak kada treba da se okupimo i pokažemo svoju privrženost SPC, koja je snažan i jedinstven element našeg identiteta gdje god da se nalaze Srbi, a oni su danas, kao najbrojniji narod, silom istorijskih prilika rasuti po zemaljama Balkana", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da ćivot Svetog Vasilija posjećuje veliki broj ljudi i da to govori o veličini i porukama ovog sveca.

Govoreći o priznanju Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koje mu je nedavno u Moskvi uručio ruski patrijarh Kiril, Dodik je rekao da je to za njega najveća nagrada koju je dobio u životu i da je doživljava kao priznanje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

"Doživljavam je u cjelini kao nagradu za ono što je primijećeno u našoj aktivnosti da želimo da damo stabilne temelje, prije svega, pravoslavnoj vjeri, SPC sa svim bratskim pravoslavnim crkvama i da sa njima zajedno u Hristu dijelimo iste vrijednosti, da se molimo i očuvamo mir na ovim prostorima", istakao je Dodik.

U litiji, koja je nakon bogosluženja krenula ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog ulicama Nikšića do gradskog trga, učestvovalo je više hiljada ljudi, među kojima i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, arhiepiskop petergofski Amvrosije, umirovljeni episkop zaumsko-hercegovački i primorski Atanasije i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Episkop Joanikije istakao je u obraćanju da se današnji veliki praznik proslavlja u gradu u kojem je Sveti Vasilije boravio 20 godina.

"Danas se rasplinjuje miliost Svetog Vasilija na sve hramove i sve ljude, sabiraju se u njima da se Bogu mole, za sve hramove, za sve nas. Duh Svetog Vasilija nas oplemenjuje, sjedinjuje i sabira", istakao je episkop Joanikije.

Vladika Joanikije posebno je zahvalio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što je učestvovao u današnjoj litiji, ističući da je on drag gost koji se pokazao na djelu kao prijatelj i dobrotvor SPC i u Srpskoj, i u BiH, srpske crkve u Hrvatskoj, u Srbiji i prijatelj svih hrišćana u Crnoj Gori.

"Izražavamo posebnu radost što je /Dodik/ uspostavio trajne veze Republike Srpske sa velikom Rusijom. On je za to imao i hrabrosti i sposobnosti i na tome mu čestitamo", istakao je episkop Joanikije, čiji je govor propraćen aplauzima na prepunom Trgu kralja Nikole u Nikšiću.

slava grada niksic

Blagoslov litiji od ruskog patrijarha Kirila prenio je arhiepiskop petergofski Amvrosije.

On je, takođe, posebno pozdravio predsjednika Republike Srpske, zahvalio mu što je danas učestvovao u litiji, i podsjetio da je nedavno patrijarh Kiril uručio Dodiku u Moskvi priznanje za istaknutu djelatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i unapređenje i jačanje hrišćanskih vrijednosti u društvu.

U današnjoj litiji učestvovali su i predstavnik Vlade Srbije Bratislav Petković, ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko, kao i ambasador Ukrajine u Podgorici Oksana Sljusarenko.

Mitropolit Amfilohije je na trgu u Nikšiću predao ikonu velikomučenice srpske Jaglike Pivske episkopu Joanikiju.