Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci da je Vojska Republike Srpske /VRS/ bila slobodarska vojna formacija i jedan od ključnih faktora u stvaranju Republike Srpske.

dan vojske republike srpske

"Vojska Republike Srpske nastala je htijenjem naroda da odbrani svoja ognjišta, a njeno formiranje 12. maja 1992. godine dalo je novu snagu srpskom narodu u otporu protiv onih koji su željeli da ugroze njegovu slobodu", rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenca na groblju "Sveti Pantelija", povodom Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je naglasio da je VRS neopravdano napadana od određenih faktora.

"U VRS su bili časni borci koji su se borili za interes naroda. U VRS nije bilo onih koji su zloupotrebljavali narodno htijenje za slobodom", istakao je Dodik.

On je napomenuo da su oni koji su se ogriješili u prethodnom ratu odgovarali u skladu sa međunarodnom konvencijom, ali da to ne može umanjiti značaj VRS.

Govoreći o pravima koja su data borcima, Dodik je ocijenio da su ona velika i da Srpska nije ostala dužna boračkoj populaciji.

"Srpska nije ostala dužna boračkoj populaciji, iako ima ljudi koji su nezadovoljni, ali to je stvar drugog ambijenta", rekao je Dodik.

On smatra da je "opšta atmosfera jadikovanja nad sudbinom boraca dio propagande".

"Borci su i dalje na pozicijama odbrane Republike Srpske. Institucije sistema uvažavaju njihov doprinos i pomažu im, u skladu sa mogućnostima", kaže Dodik.

Na groblju "Sveti Pantelija" vijence su položili i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, u ime Vlade ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i Unije studenata Republike Srpske.

Cvijanović: Priznanje za stvaranje Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da se u okviru obilježavanja Dana vojske i Dana boraca Republike Srpske odaje priznanje za stvaranje Republike Srpske.

"Ovo su jedni od najznačajnijih datuma za Republiku Srpsku i svi moramo njegovati i baštiniti tradicije Vojske Srpske i naših boraca", rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci nakon što je položila vijenac na Spomen kosturnici na Novom groblju i spomeniku 12 banjalučkih beba "12 zvjezdica".

Ona je naglasila da Republika Srpska u okviru Oružanih snaga BiH ima svoju komponentu.

"Moramo njegovati sve vrijednosti i ostati predani onome što su baštinili i što baštine naši vojnici", poručila je premijer Srpske.

Radojičić: Srpska stvorena zahvaljujući borcima

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da je Srpska stvorena i opstala zahvaljujući Vojsci Republike Srpske i borcima.

"Zahvaljujući borbi od 1991. do 1995. godine Republika Srpska je ustanovljena i očuvana. Srpska je u punom ustavnom kapacitetu formirna, zahvaljujući Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci, nakon što je položio vijenac na groblju "Sveti Pantelija" povodom Dana vojske i Dana boraca Srpske.

On je istakao da je obilježavanje Dana Vojske i Dana boraca Republike Srpske prilika da se svi prisjetimo na dane stvaranja i opstanka Republike Srpske.
Radojičić je naglasio da naredne generacije treba da jačaju kapacitet Republike Srpske i njeguju tradiciju odbrambeno-otadžbinskog rata.