Povodom 10. maja, Dana astronomije, članovi Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/ organizovali su posmatranje nebeskih tijela teleskopima za zainteresovane građane.

astronomsko posmatranje tau bazen bregovi 2014

Na bazenu naselja u Bregovima, Trebinjci svih uzrasta imali su priliku baciti pogled kroz teleskope na Zemljin pratilac Mjesec, njegove mnogobrojne kratere i ''mora''. Takođe, kroz okulare teleskopa posmatrani su crvenkasta planeta Mars i tamna područja negove površine, te džinovska planeta Jupiter sa svojim satelitima i atmosferskim pojasevima. Tokom dvočasovnog posmatranja naši sugrađani su od strane astronoma bili informisani o posmatranim nebeskim objektima kao i raznim astronomskim temama.

Da napomenemo da je Trebinjsko astronomsko udruženje jedino u Republici Srpskoj koje svojim sugrađanima priređuje javna astronomska posmatranja, a kojih je u proteklih pet godina od stvaranja udruženja, bilo 40-ak.

Zahvaljujući velikom broju sunčanih dana i zvijezdanih noći, kao i aktivnom radu lokalnih astronoma i astronomskih dešavanja, Trebinje je astronomska prestonica Republike Srpske.

astronomsko posmatranje tau bazen bregovi 2014