Herceg-Novi, grad festivala i grad gdje je čovjek dobrodošao gost, od sinoć je bogatiji za još jednu kulturno-zabavnu manifestaciju.

smotra folklora igalo herceg novi

Naime, riječ je o Međunarodnom festivalu folklora „U susret ljetu Herceg-Novi 2014“, odnosno revijalnom druženju koje organizuje KUD „Igalo“.

Priredbom koju su u dvorani „Park“ po prvi put održali pokazali su da u Boki, regionu i šire imaju visok rejting koji im je doveo goste na njihovu prvu smotru kojom žele da najave turističku sezonu, ali uz obećanje da će ova druženja i ubuduće biti tradicija.

„Ono što je najveća vrijednost ovakvih druženja je sticanje novih i jačanje starih prijateljstava među mladim, jačanje duha zajedništva, duha prijateljstva, njegovanja i očuvanja tradicije“, poručio je otvarajući festival Vladimir Žutković, sekretar sekretarijata za društvene djelatnosti u SO Herceg-Novi.

Ljubazni domaćini predvođeni predsjednikom KUD-a „Igalo“ Zoricom Gavrilović i njenim saradnicima dočekali su goste raširenih ruku i otvorena srca, jer je ove subotnje večeri cio grad bio u znaku mladosti.

Učesnici su prodefilovali centrom grada, a to su ansambli „Junak“ i „Zvonče“ iz Sofije, „Južnjaci“ iz Haskova iz Bugarske, „Semberija“ iz Bijeljine, „Zora Hercegovine“ iz Bileće, „Hercegovina“ iz Petrovog polja kod Trebinja, „Nikola Đurković“ iz Kotora, „Ilija Kišić“ iz Zelenike i domaćin KUD „Igalo“ iz Herceg-Novog.

Pred početak festivala ulicama Herceg-Novog čula se pjesma i sklapana su mnoga prijateljstva i nezabilazno fotografisanje. U parku „Boka“ momci iz Semberije započeli su pjesmu „Ko to kaže, ko to laže“, a prihvatili su je gotovo svi prisutni. Sa ulica Herceg-Novog i iz parka „Boka“ prešlo se u dvoranu „Park“ na zvanično druženje. Prvi su kao pravi domaćini krenuli članovi „Igala“ sa igrama iz Crne Gore. Nastavilo je KUD „Semberija“ sa igrama iz svog kraja, a aplauz su zatim izmamili mladi članovi ansambala „Junak“ i „Zvonče“ i pjevačka grupa ovih ansambala iz Sofije.

smotra folklora igalo herceg novi

Iako najmlađe društvo na festivalu „Zora Hercegovine“ iz Bileće, jer postoji samo četiri godine, vrlo zrelo i upečatljivo su izveli igre iz Bosilegradskog krajišta, a sve je svojim nastupom razgalilo KUD „Nikola Đurković“ iz Kotora tačkom „Igre iz Boke“.

Bugarski ansambal „Južnjaci“ iz Haskova izveo je igre svog kraja, a KUD „Hercegovina“, koji je nedavno u Trebinju imao jubilarni Deseti sabor folklora, gdje su gosti bili i članovi „Igala“, prikazali su publici igre iz Gruže.

Nikog nije ravnodušnim u dvorani ostavila ni pjevačka etno grupa „Semberija“, čije je KUD zatim izvelo svadbene običaje iz semberskog sela Koretište.

Zelenički Kud „Ilija Kišić“ odigrao je numeru „Binička Morava“, a festival je završen nastupom domaćeg KUD-a igrama iz Srbije.

Za Dobra Ideta iz Sofije u Herceg-Novom je sve novo. „Folklor je kao svjedok istorije naroda. To je osnov života i kulture. Vidjeli smo ovdje dosta i naučili smo mnoge stvari. Takođe, stekli smo prijateljstva koja ćemo oplemenjivati u Sofiji, Trebinju, Bileći, Bijeljini i drugim sredinama gdje se budemo susretali“, rekao je Idet zaTrebinjeLive.

Sličan je utisak ima i Blaženka Batinić koja je rekla da je KUD „Zora Hercegovina“ ponosna što se našla kao učesnik festivala. „'Zora Hercegovine' je mlad ansambl i do sada smo imali dobrih rezultata i uspjeha. Drago mi je što smo dio ove hercegnovske čarolije koja se zove 'U susret ljetu'. Divno je i sve je za nezaborav. Bili smo na festivalima u Španiji, Turskoj. To dugo pamtimo, i ovaj nastup u Boki će biti takav“, kazala je Blaženka Batinić.

kud hercegovina u herceg novom

„Ovo je tradicija koja počinje i koja je krenula pravim tokom. Drago mi je što je 'Hercegovina' učesnik nečeg što će doprinijeti da mladi Igala, Trebinja, ali i drugih sredina nastave naš započeti posao zajedništva. Stigli su nam prijatelji iz Bugarske, Semberije, ali i naše komšije iz Bileće, Kotora i Zelenike“, rekao je za TrebinjeLive Žarko Vujadinović, član „Hercegovine“, koji je stanovnik i Herceg-Novog i Trebinja.

„Sve što smo mi vidjeli i doživjeli u Boki za nas iz Semberije je nezaboravno i za pamćenje. Bez obzira što je prvi festival, on je privukao dosta naroda. U narednim izdanjima biće, nadamo se, još bolji i svako sljedeće druženje biće sve bogatije i brojnije. Želim Vam sreću i uspjeh“, rekao je prvi čovjek „Semberije“ Goran Perčić.