Saobraćajni policajci u RS dobiće mobilne radare koji omogućavaju da prilikom utvrđivanja brzine vozila, u svim vremenskim uslovima, kako danju, tako i noću, prekršaj bude dokumentovan fotografijama, sa jasnim očitavanjem registarskih oznaka, marke, tipa i boje automobila, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

saobracajna policija rs radari

Kako ističe Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, krajem prošle godine MUP je raspisao tender za javnu nabavku prenosnih uređaja za mjerenje brzine kretanja vozila.

Ovi uređaji znatno će olakšati posao policajcima, jer su dosta moderniji od onih kojim "ljudi u plavom" sada barataju, navode "Nezavisne".

"Policajci sada ne mogu vršiti kontrole, na primjer, na krivini, gdje se nezgode dešavaju, pošto se učesnik u tom slučaju ne može zaustaviti. Ali, ovi novi uređaji moći će biti postavljeni na bilo kojem mjestu na putu, gdje patrola ne može da stoji, i mjeriće brzinu, te pri tom načiniti fotografiju. Prekršajni nalozi će automatski biti izrađivani i ići prema prekršiocima", pojašnjava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Do sada je,  kaže Radović, bilo slučajeva da se patrola "smjesti" na neku lokaciju, te počne da mjeri brzinu, i kada to vide vozači, jedni drugima "blicaju" i upozoravaju ih.

"Na ovaj način vozači neće znati gdje se kontrola vrši, tako da je ovo vrlo značajno, jer svi znamo da je brzina jedan od osnovnih uzročnika saobraćajnih nezgoda", ocjenjuje Radović.

Prema "najsvježijim" podacima MUP-a RS, u akciji sprovedenoj krajem prošlog mjeseca, policajci su kontrolisali 1.603  vozila, od kojih je kod 1.511 utvrđeno prekoračenje brzine.