Delegacija Evropskog pokreta u BiH danas je u prostorijama trebinjske gradske administracije posthumno uručila orden za iskazanu hrabrost, ljudskost i humanost Trebinjcu Srđanu Aleksiću, koji je tragično stradao 1992. godine u centru grada braneći druga Bošnjaka.

posthumno orden srdjanu aleksicu evropski pokred bih trebinje

Orden, koji nosi Srđanovo ime, uručen je njegovom ocu Radu.

Predrag Prašatalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH je rekao da je pokret u ime građana BiH preuzeo odgovornost i pravo da prepozna zaslužne pojedince i kolektive i dodijeli im priznanja.

„Želim da pošaljemo poruku Bosni i Hercegovini i regionu – da Srđanovo djelo zaslužuje našu pažnju, ne samo jedan dan i mjesec, nego godine i decenije koje će doći. Svi treba da njegujemo uspomenu na Srđana Aleksića, kako nam se zlo ne bi ponovilo“.

Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja istakao je da su Grad i građani Trebinja ponosni što su imali Srđana.

„Svi stremimo ka istom cilju, a to je pobjedi dobra nad zlim. Kao gradonačelnik Trebinja, smatram da je djelo Srđana Aleksića svjetlost u našem gradu i priznanje za sve građane“.

Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića, kaže da je naša nesreća što smo živjeli u vremenu koje je tražilo podvige poput Srđanovog, ali da je danas utjeha to što su građani usvojili Srđanovo djelo kao svoje.

Poteknu suze, al čovjek se osjeća lijepo kad te građani zaustave i kažu, vi ste otac Srđana Aleksića“.

Nakon dodjele priznanja predstavnici Evropskog pokreta u BiH obišli su Srđanov grob na gradskom groblju u Podgljivlju.