Hor Sankpeterburške duhovne akademije nastupio je danas u Trebinju, gdje je okupio veliki broj domaćeg stanovništva i turista.

hor ispred platana

Hor, predvođen rektorom akademije i arhiepiskopom petergofskim Amvrosijem održao je mini koncert u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg i u bašti novog hotela "Platani" na Trgu Slobode. 

U jednodnevnu posjetu Trebinju hor je došao na poziv vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija koji je zajedno sa umirovljenim episkopom Atanasijem i sveštenstvom Eparhije dočekao goste i poželio im dobrodošlicu. 

Arhiepiskop petergofski Amvrosije, rektor Sanktpeterburške duhovne akademije, rekao je da hor prvi put gostuje u Trebinju, a da je njemu to drugi dolazak, te dodao da se uvjerio da "pravoslavni život u ovoj blagoslovenoj zemlji živi punom snagom i da cvjeta iz dana u dan". 

Arhiepiskop Amvrosije rekao je da vjera čini čovjeka pravom i čestitom osobom i da je veoma važno da svaki čovjek ide tim putem. 

Iznoseći impresije iz Trebinja, vladika je rekao Srni da se osjećaju kao da su kod svoje kuće, a sve zahvaljujući domaćinima i stanovništvu čija snaga vjere se vidi u očima. 

Prema njegovim riječima, patriotizam koji Srbi imaju prema Rusiji jednostavno je neprocjenjiv. "Nadam se da niko nikada neće poremetiti niti srušiti prijateljstvo naša dva naroda i naših eparhija koje je sve jače i jače", dodao je arhiepiskop Amvrosije. 

On je naveo da su se temeljno spremali za put u Trebinje i raspitivali kod vladike Grigorija šta bi stanovništvo voljelo da čuje, pa su se potrudili da te pjesme nauče i izvedu na srpskom jeziku. 

"To je, kako smo primijetili, naišlo na odobravanje i zadovoljstvo kod građana, jer su sa nama pjevali, radovali se, bodrili nas i poželjeli da ponovo dođemo", istakao je vladika. 

Arhiepiskop Amvrosije je naglasio da je poseban utisak na sve njih ostavio Saborni hram koji svojom ljepotom zadivljuje, ali i ljudi koje su sreli i koji su dobar dokaz da se ovdje propovijeda vjera Hristova. 

On je istakao da ruski narod veoma poštuje vladike Atanasiju i Grigorija za koje je rekao da su mnogo učinili za procvat duhovnosti u Hercegovini. 

"Vladiku Atanasija poznajem veoma dugo i u cijelom svijetu znaju ga kao jednog od najvećih srpskih bogoslova i čovjeka koji ne ulazi ni u kakve granice zbog čega je jedinstven i svi ga, jednostavno, vole", istakao je vladika Amvrosije i zahvalio episkopu Grigoriju za gostoprimstvo. 

Nakon obilaska Sabornog hrama, osim duhovnog repertoara, hor je u čast domaćina otpjevao i dvije pjesme iz srpske narodne tradicije "Onamo, `namo" i "Oj Kosovo, Kosovo", što je izmamilo aplauze prolaznika koji su se okupili na Trgu. 

Goste iz Sankt Peterburga posebno je iznenadilo kada im je narodnom pjesmom "Ječam žnjela" uzvratio umirovljeni episkop Atanasije. 

Gosti i domaćini izrazili su želju da se na obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom zajedno fotografišu pored Spomenika herojima za slobodu u centru Trebinja. 

Arhiepiskop petergofski rekao je da će Hor u Nikšiću prisustvovati proslavi praznika Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdiškog 12. maja, te poručio da će ovaj praznik biti obilježen i na Sankpeterburškoj duhovnoj akademiji na kojoj uči veliki broj studenata iz BiH.