U Herceg-Novom je polaganjem cvijeća i vijenaca obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

obiljezavanje dana pobjede u herceg novom polaganje vijenaca na spomenik bezmetkovic

Delegacije SUBNORA-a i opštine Herceg-Novi predvođene predsjednikom Mihailom Kilibardom, v.d. predsjednika opštine Milanom Vajagićem i predsjednikom Skupštine Danijelom Đurović položile su vijence na spomenik Bezmetković.

Vijence su položili i Generalni konzul Republike Srbije u Herceg-Novom, Slobodan Bajić, i konzul Zoran Dojčinović. O 9. maju i njegovom značaju za narode Evrope govorio je Mihailo Kilibarda, predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a 1941-1945. Herceg-Novi.

„Ovo je dan borbe protiv najvećeg svjetskog zla koji je svijet imao u prošlom stoljeću. Slavne jedinice Sovjetske armije, Jedinice NOVJ i Poljske slomile su kičmu najvećeg svjetskog zla koji se zove fašizam. Kapitulacijom Njemačke zaustavljena je ekspanzija najvećeg zla koji se nacizam zove. Međutim, korijeni neofašizma se i danas pojavljuju širom Evrope. Mi danas, 9. maja, slavimo dva dana, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope kojim je rehabilitovan fašizam. Njegovi negativni korijeni su na djelu širom svijeta. Prvo na prostorima bivše Jugoslavije, a sada u Ukrajini i drugim mjestima svijeta“, kazao je Kilibarda i dodao da ideje sile i mržnje u današnje vrijeme širi NATO pakt.

On je naglasio da je ponosan što pripada srpskom narodu koji je, kako je rekao, stao rame uz rame sa hrabrim ruskim narodom i nije dozvolio da se slobodarska tradicija okrene protiv majke Rusije.

„Rusiju niko do sada nije pobijedio, pa neće ni sada. Žao mi je i žalim što moja država Crna Gora, odnosno režim Crne Gore, u jednom odsudnom momentu okreće leđa majci Rusiji. Ali neće proći. Stidjeće se crnogorsko rukovodstvo što je potpisan diplomatski sramni čin“, rekao je Kilibarda i dodao da se ovih dana u Crnoj Gori vodi hajka protiv Srba.

Odvojeno od svojih kolega na spomenik Bezmetković cvijeće i vijence su povodom Dana pobjede položile i delagacije Opštinskog odbora SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.