NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je u Spomen hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u krugu Kasarne "Bilećki borci" služio Svetu arhijerejsku liturgiju i pomen svim pripadnicima hercegovačkog korpusa koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

bileca napusta savez opstina i gradova istocne hercegovine

"U ovom ratu, u ovoj našoj Hercegovini, ja kao i svaki od vas može da posvjedoči da smo imali izvanredne oficire i vojnike i ono što predstavlja veliku čast i radost jeste da nema naših oficira i vojnika tamo gdje se pominju oni kojima je okaljan obraz, ruke i ime", istakao je vladika Grigorije obraćajući se prisutnima povodom obilježavanja 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske. 

Vladika Grigorije je poručio da je zato časno i ponosno danas biti u ovoj crkvi, ali je i obaveza današnjih oficira, koji služe vojsci, da poput njihovih prethodnika ostanu obrazac čestitosti. 

Major Dušan Lužajić, komandant bilećke kasarne, istakao je da su bilećki borci uvijek svojom hrabrošću i čestitošću bili na ponos narodu Hercegovine. 

Pukovnik Nikola Šegrt, pomoćnik komandanta korpusa u toku rata, rekao je da je 12. maj, kada je formirana Vojska Srpske, veoma značajan datum u skorijoj istoriji srpskog naroda, kao i 19. maj koji je vrijedan pamćenja za sve Hercegovce jer je tada formiran Hercegovački korpus.