Jovan Tarabić, posljednji potomak čuvenih proroka Miloša i Mitra Tarabića, tvoraca Kremanskog proročanstva, preminuo je kasno sinoć, oko 23 sata, u svom rodnom selu Kremna, u 92. godini života, pišu "Novosti.rs".

jovan tarabic

PORIJEKLO TARABIĆA

Tarabići su se doselili iz Hercegovine na Taru, u selo Kremna. Prema porodičnom usmenom predanju, Spasoje Tarabić sa svoja četiri sina, Milošem, Savom, Lazarem i Milanom, tjerajući stoku na prodaju u Bosnu, a prelazeći preko obronaka Tare, ugledao je u jednoj dolini zmiju sa dukatom u ustima. Na tom mJestu su zatim počeli da kopaju, da bi na kraju iskopali ćup pun dukata i podijelili ga među sobom. Prema prethodnom dogovoru, trojica braće su navodno uložili novac u gradnju kuće na tom mjestu, dok četvrti od njih, Miloš, nije htio da učestvuje u tome, ali je ostao da živi u zajednici sa braćom.

Prema jednom drugom predanju, on je svoje dukate zakopao u temelje njihove nove kuće. Na mjestu gdje su Tarabići našli zlato i sazidali kuću, nastao je zaselak porodice Tarabić, koji se nalazi na južnim obroncima Tare, iako je dio sela Kremana, koje se nalazi na sjevernim obroncima Zlatibora - stoji u sr.wikipedia.org.