Iguman manastira Kosjerevo otac Arsenije otvorio je u Bileći izložbu "Moje Jadovno", potresno svjedočanstvo o stradanju u logorima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, posebno naglasivši značaj sjećanja na srpske mučenike kao sastavni dio pravoslavlja, sa simbolikom stradanja i vaskrsenja.

izlozba moje jadovno trebinje (3)

Stavljajući u taj kontekst i ovu izložbu, otac Arsenije je govorio o golgoti srpskog naroda kroz biblijske motive.

Na otvaranju izložbe govorio je i predsjednik Zavičajnog kluba "Osvit" iz Bileće Miodrag Hrnjez, koji je naglasio značaj ovakvih tema kao opomene srpskom narodu, ali i kao "oduženja duga stradalim precima".

Hrnjez je zahvalio Udruženju "Jadovno 1941." iz Banjaluke što se i Bileća našla na mapi mjesta koja su ugostila ovu izložbu.

On je pozvao građane Bileće da u narednih desetak dana posjete ovu izložbu, koju bi, kako je rekao, trebalo da vidi što više ljudi.

Sekretar Udruženja građana "Jadovno 1941." Predrag Lozo napomenuo je da je ova izložba, osim svjedočenja o prvom sistemu logora smrti NDH, istovremeno i "svojevrstan znak pitanja na srpski kolektivni odnos prema prošlosti i nečemu što bi se moglo nazvati anatomija usvojenog zaborava".

On je naglasio potrebu institucionalnog pristupa temama od identitetskog značaja za srpski narod.

Lozo je rekao da je poseban značaj iznošenja ovakvih tema u Hercegovini, koja je i sama jedno od žarišta stradalničke prošlosti srpkog naroda, rečeno je Srni u Udruženju "Jadovno 1941.".

Otvaranje izložbe pratio je prigodan kulturno-umjetnički program, u organizaciji Zavičajnog kluba "Osvit", a prisustvovao i veliki broj Bilećana.

Izložba je otvorena sinoć u Domu kulture "Jevto Dedijer" u Bileći, u organizaciji Udruženja "Jadovno 1941." i Zavičajnog kluba "Osvit".