Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i većinski vlasnik koncerna "Svislajon" Rodoljub Drašković danas su u Nevesinju svečano otvorili novi pogon prehrambene industrije, u kome će do kraja godine biti zaposleno više od 100 radnika.

otvaranje fabrike svislajon u nevesinju

Dodik je zahvalio Draškoviću što je uložio milionska sredstva za realizaciju ovog projekta, koji će za ovu nerazvijenu opštinu značiti mnogo, te istakao da će republičke institucije uvijek podržavati ovu i slične kompanije koje doprinose razvoju Republike Srpske. 

"Drašković je održao riječ datu prije jedanaest mjeseci, uspio je da otvori ovaj objekat, najavljujući nove investicije. To je ovdje sigurno početak velikog investicionog zahvata, koji je Drašković počeo 2008. godine u Hercegovini", rekao je Dodik. 

Dodik je napomenuo da Drašković nije oklijevao da dođe u gotovo nemoguće uslove za poslovanje, da od mnogih iz lokalne sredine nije bio prihvaćen, ali da je svojom upornošću, entuzijazmom i profesionalnim odnosom prema kompaniji i radnicima pokazao na koji se način mogu obezbijediti nova radna mjesta. 

Predsjednik Srpske je istakao da Hercegovina, osim energetike, postaje i strateško područje za razvoj prehrambene industije. 

"Hercegovina dobija još jedan pečat, a to je da postaje jedan od najvažnijih regionalnih centara prehrambene industrije. Ono što se namjerava investirati nesumnjivo će pokazati da Hercegovina, pored energetike i uslova za proizvodnju struje, ima odlične pretpostavke za sirovinsku bazu za prehrambenu industriju", rekao je Dodik. 

On je istakao da Nevesinje ovim projektom ne dobija samo radna mjesta, već i jednu novu tehnološku kulturi i novu tehnološku viziju. "Mi Draškovića ne smatramo stranim, već domaćim investitorom, nama trebaju naši, domaći ljudi, koji pored poslovnih interesa imaju i emociju da žele da ostanu na ovim prostorima", istakao je Dodik. 

Drašković je podsjetio da je u cjelokupan projekat uloženo oko sedam miliona evra iz vlastitih sredstava "Svislajon" Trebinje, te izrazio zadovoljstvo što je u planiranom roku, od osam mjeseci, pogon počeo sa radom i što će veliki broj Nevesinjaca naći posao u ovoj fabrici. 

Vlasnik koncerna "Svislajon" napomenuo je da je u Nevesinju izgrađen i distributivni centar za cijelu Hercegovinu, te da će se fabrika razvijati tempom investicionih mogućnosti. 

"Radimo sami, bez ičije pomoći i kredita. U startu će u jednoj smjeni biti zaposleno 70 ljudi, osvajanjem tržišta biće zaposleno više od 200 ljudi, a imamo fabrički prostor i za nastavak investicija, kupili smo građevinski prostor da proširujemo fabriku", dodao je Drašković. 

On je najavio da će za mjesec dana početi realizacija jednog od najvećih projekata prehrambene industrije u posljednjih nekoliko godina - izgradnja nove fabrike "Svislajon Trebinje dva", u koju će biti uloženo više desetina miliona evra, čime će se stvoriti uslovi za dodatnih nekoliko stotina radnih mjesta. 

Prema njegovim riječima, taj projekat trebao bi da bude završen do kraja 2015. godine i da zaposli više od 600 ljudi. 

Privredna komora Republike Srpske nedavno je proglasila "Svislajon" najuspješnijim privrednim kolektivom u Srpskoj. 

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović izrazio je zahvalnost Draškoviću što se nesebično založio za ovu opštinu, ne zaboravlja rodnu Hercegovinu i doprinosi da omladina ne odlazi sa ovih prostora. 

On je istakao da na ovaj način Nevesinje postaje jedan od značajnih centra prehrambene industrije i da se stvaraju uslovi za njen dalji razvoj. 

Predsjednik Srpske i Drašković pozvali su sve uspješne Hercegovce koji žive u drugim krajevima da ulažu u krajeve iz kojih su potekli, jer se samo domaćim investicijama i domaćom pameću može uspješno razvijati. 

Ovo je prva investicija u Nevesinju od 1984. godine. 

Svečanoj ceremoniji otvaranja pogona u Nevesinju prisustvovali su i NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i veliki broj privrednika sa područja Hercegovine, Republike Srpske i Srbije. 

Ovaj projekat u Nevesinju obuhvatao je rekonstrukciju hale i kupovinu savremene opreme, te ostale neophodne radove, a sa novih linija u prodaju će biti plasirani tetrapak sokovi, voćni napici i nektari, te alkohol, uz poznate brendove kompanije - viljemovku, dunju i kajsiju, kao i majonez, kečap, džem i marmelada. 

Sa novozaposlenim radnicima, od kojih je jedan broj bio na obuci u Milanovcu, prvih mjesec dana radiće stručnjaci iz tog grada koji će pratiti proces proizvodnje.