Defileom folklornih društava i igrom na Trgu slobode u Trebinju je danas počeo 10. Sabor folklora, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Hercegovine" iz Petrovog polja kod Trebinja.

10 sabor folklora kud hercegovina petrovo polje trebinje

Miroslav Kržić, predsjednik KUD "Hercegovina" iz Petrovog polja, kaže da prvi put kada su organizovali Sabor folklora nisu bili svjesni da će uspjeti, i da će nakon deset godina organizovati jubilarni Sabor folklora. "KUD 'Hercegovina' okuplja omladinu sa područja Mjesne zajednice Petrovo polje i već deset godina organizuje Sabor folklora. Ovaj sabor je sabrao sve naše prijatelje koji su vezani sa nama tokom cijele godine, sa prostora Kosova i Metohije, Srbije, Crne Gore, Hercegovine. Nastojimo da sačuvamo kulturu, tradiciju i običaje našeg naroda", kazao je za TrebinjeLive Kržić i dodao da je na Saboru prisutno devet društva, kao i učesnici jučerašnjeg Međunarodnog festivala folklora.

KUD "Hercegovina" je osnovano 1976. godine i radilo je do proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata. Društvo je ponovo počelo sa radom 2002. godine. Kroz njega je u proteklih dvanaest godina prošlo pet-šest generacija djece i omladine, koji su sa koljena na koljeno prenijeli kulturu, običaje, tradiciju i koreografije.

U proteklih dvanaest godina, prema riječima Kržića, posebnu zahvalnost duguju Gradskoj upravi Grada Trebinje, Elektroprivredi Srpske, Hidroelektranama na Trebišnjici, građanima MZ Petrovo polje. Kržić dodaje da su uslovi rada KUD "Hercegovina" zadovoljavajući.

U okviru Sabora sinoć su se u Petrovom polju pobratimile MZ Petrovo polje i Guča. Članovi KUD „Hercegovina" česti su gosti Sabora folklora u Guči, a KUD "Abrašević" iz Guče redovan je gost Saboru u Trebinju. Tim povodom došlo je i do bratimljenja ove dvije mjesne zajednice

"Već deset godina naši dragi prijatelji iz Petrovog polja kod Trebinja su naši stalni gosti, i svake godine imamo posjete jedni drugima", rekao je za TrebinjeLive Adam Tadić, direktor  Centra za kulturu, sport i turizam opštine Lučani, i dodao da je sinošnje potpisivanje Povelje o bratimljenju samo još jedna potvrda prijateljstva dva društva.

Centralna manifestacija jubilarnog Sabora biće održana večeras u 18.00 časova kada će ulicama Trebinja proći svečani defile sa petnaestakkulturno umjetničkih, a zatim će, ako vremenske prilike dozvole, na Trgu biti priređen kulturno-zabavni program. U slučaju kiše, program će se održati u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić", sa početkom u 19.00 časova. Ulaz je slobodan