Članovi porodica vojnika nekadašnje JNA, stradalih u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, kao i preživjeli zločina i zvaničnici Republike Srpske, na čelu sa premijerom Srpske Željkom Cvijanović, mirno su danas u koloni stigli u Dobrovoljačku ulicu i odali počast stradalima.

godisnjica zlocina u dobrovoljackoj

Učesnici obilježavanja, među kojima je bio i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić, te predstavnici lokalnih vlasti, su na mjestu stradanja vojnika JNA položili ruže i prislužili svijeće.

Cvijanovićeva je, osuđujući ovaj strašni krvavi zločin, istakla da mjesto pogibije pripadnika JNA zaslužuje institucionalno i ljudsko pamćenje.

Ona je još jednom izrazila ogorčenost činjenicom da je pravosuđe BiH zakazalo u procesuiranju ovog ratnog zločina.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo obezbjeđivali su ovaj skup, koji je protekao mirno i dostojanstveno.

Nakon mirne šetnje, polaganja cvijeća i paljenja svijeća u Dobrovoljačkoj ulici, obilježavanje 22 godine od stradanja pripadnika JNA u ovoj sarajevskoj ulici biće nastavljeno na vojničkom groblju u Miljevićima.

Obilježavanju prisustvuju i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske i poslanici i delegati parlamenta BiH iz Srpske.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.
Mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad je izvršen 2. maja na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone.