Srednja tehnička škola u Trebinju, sa osvojenom zlatnom medaljom za inovaciju u konkurenciji više od 400 škola iz bivše Jugoslavije, još jednom je potvrdila da ima kvalitetan nastavni kadar, ali i učenike koji teorijsko znanje uspješno primjenjuju u praksi.

tehnicka skola trebinje

Na Festivalu mladih inovatora, nedavno održanom u Banjaluci, solarni panel za grijanje tople vode, koji je osmislio profesor mašinske grupe predmeta Radoslav Dujanović, osvojio je prvo mjesto i bio najzapaženiji kod žirija.

"Prvo smo počeli neobavezno da radimo na projektu, bez ikakvog materijala, ali korak po korak počeli smo da prikupljamo potrebne dijelove", rekao je Dujanović i dodao da su prvo od kondenzatora klime napravili panel koji su ofarbali i koji se pokazao veoma dobrim za zagrijavanje vode.

Dujanović kaže da su potom, da bi ovaj uređaj pokrenuli, napravili reduktor, te sa automobila iskoristili veliki zupčanik i motor sa brisača za koji su pričvrstili mali zupčanik od elektropokretača.

"To se pokazalo inzvanrednim. Zavarili smo i osovinu i na nju stavili panel, a kad smo sve to uradili uključio se i direktor škole Nebojša Rudakijević, koji je od letvi napravio nedostajući dio, pa je uz još poneku korekciju naš izum bio spreman da učestvuje na takmičenju", ispričao je Dujanović.

On kaže da je osnovna karakteristika ovog izuma što bez ikakvih troškova uz sunčevu energiju može da zagrije velike količine vode potrebne za domaćinstvo, a svoju primjenu može naći i u plastenicima, gdje se sadi povrće, ali i tamo gdje se suši duvan, te na tuš kabinama na moru da bi kupači neprestano imali toplu vodu.

"Pomoću našeg izuma, čiji je kapacitet mali, za 15 minuta može da se zagrije deset litara vode do ključanja, ali se može napraviti panel koji će zagrijati i 500 litara vode", ističe Dujanović i dodaje da se uređaj, kada je riječ o kući, može postaviti na krov objekta i na balkon, ali da bude usmjeren u pravcu sunca.

On kaže da je stručni žiri bio oduševljen ovakvim izumom, te izražava nadu da će biti zapažen i na širem području, nakon što ga krajem godine predstave na takmičenju u Beogradu.

Profesor je posebno pohvalio grupu od sedam učenika, od prvog do četvrtog razreda, sa kojima je radio na projektu, ističući da su pokazali, prvenstveno, zainteresovanost za rad, te da su sa svojim idejama mnogo doprinijeli da ovaj izum bude doveden do kraja.

On je istakao da su rad, trud i znanje, zajedno sa njim, uložili učenici Nikola Milović, Stefan Ratković, Risto Perišić, Srđan Vukanović, Velimir Vukajlović, Marko Mišeljić i Zoran Radovanović.

Dujanović je ukazao i na veliku podršku direktora Srednje tehničke škole, koji je u skladu sa mogućnostima pomogao da ovaj izum ide na takmičenje, ali i kolega, koji su prepoznali kvalitet i značaj ovog uređaja.

Dujanović, koji je odranije poznat po kreativnosti i izumima, veoma zapaženim u javnosti, kaže da je planirao da u skoroj budućnosti radi novi izum "HHO generator", pomoću koga automobili više ne bi morali da koriste gorivo već vodu.

"U školi i moji sugrađani kažu da se najviše raduju realizaciji ovog izuma, ali vidjećemo šta će biti od toga", kaže Dujanović.

Tehnička škola svojim inovacijama već nekoliko prethodnih godina zaredom osvaja najbolje rezulatate na međunarodnim i državnim takmičenjima, a među zapaženijim su projekti "Sigurni lift", kompjuterski program koji omogućava ubrzan rad na računaru, te bicikl sa 36 brzina.

Predavači kažu da je ova škola jedinstvena i po tome što učenici stiču zavidno i sveobuhvatno znanje koje mogu iskoristiti za upis bilo kog fakulteta, ali isto tako - ukoliko ne nastave dalje školovanje - imaju vrijedan "zanat u rukama".