Republika Srpska: U brak tek poslije tridesete

Izvor: SRNA Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 02. 05. 2014. - 10:18h

U Republici Srpskoj je u prošloj godini sklopljeno 5.467 brakova, ili više za 141 nego u 2012. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

brak republika srpska

Stopa nupcijaliteta u Srpskoj u prošloj godini bila je 3,8 sklopljenih brakova i u odnosu na prethodnu godinu je nešto veća.

U Srpskoj je u prošloj godini nastavljen trend kao u prethodnim godinama, gdje je najveći broj sklopljenih brakova bio sklopljen između mladoženja i nevjesta sa državljanstvom BiH. Ukupan broj takvih brakova bio je 5.056 ili 92,5 odsto od ukupnog broja sklopljenih.

U prošloj godini bilo je 388 sklopljenih brakova u kojima su nevjeste imale strano državljanstvo, kao i 23 braka gdje su mladoženje bile sa stranim državljanstvom.

Prosječna starost pri sklapanju braka za mladoženju u prošloj godini bila je 31,7 godina i u odnosu na 2012. godinu porasla je za 0,2 godine.

Prosječna starost nevjeste pri sklapanju braka u prošloj godini povećana je u odnosu na 2012. godinu za 0,3 godine, i iznosila je 28,1 godina.

Nevjeste u Republici Srpskoj ranije sklapaju brak od mladoženja, a najviše je to zastupljeno u starosnoj grupi od 15 do 19 godina, gdje nevjeste oko deset puta više sklapaju brak od mladoženja.

U Republici Srpskoj je evidentno odgađanje stupanja u brak, i za a mladoženje i za nevjeste.

Uočava se sve veće približavanje zapadnoevropskom tipu bračnosti, koji se odlikuje sve kasnijim ulaskom u brak i odgađanjem braka, što opet dovodi do smanjenog nataliteta i samim tim pojave sve češćeg negativnog prirodnog priraštaja, te smanjenja broja stanovnika pojedinih područja.

U prošloj godini u Srpskoj bilo je 890 razvedenih brakova, odnosno razvodi se svaki šesti brak. Najveći broj razvoda je u periodu od 15 i više godina trajanja braka, te u grupi trajanja braka od pet do devet godina.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja