U hercegnovskom zalivu u toku je  tradicionalna jedriličarska regata „Trofej Herceg-Novog“ za krstaše.

jedrilicarska regata ist 105 herceg novi

Na regati učestvuje oko 50 jedrilica iz Italije i Crne Gore, koje su bile učesnici  9. prekojadranske regate Bari-Herceg-Novi 2014., „Est 105“ „Tera  da Mare“,  koja je od srijede poslijepodne do juče održana na relaciji Bari-Herceg-Novi.

U konkurenciji 46 jedrilica na cilj na Škver prva je stigla posada jedrilice „Buena vista“, druga je bila posada jedrilice „Bludi moro“, a treća je bila „Kidan“, sve iz Italije. Ovo su rezultati u realnom vremenu i po ORC premjeru su doživjeli korekcije, ali konačni rezultati biće saopšteni na svečanom proglašenju plasmana i uručenju nagrada na Jadranovom bazenu na Škveru.

Takođe, večeras će organizatori, a to su JK „Jugole Grakalić" Herceg-Novi, JK „Jovo Dabović" Baošić i „CUS" Bari, saopštiti pobjednike sa regate „Trofej Herceg-Novog“ .

Sinoć je u „Hungust hotelu“, na koktelu za jedriličare iz Italije kao i za ostale goste sa Apenina i učesnike ove turističko-sportske manifestacije, kojom počinje nautička sezona, pozdravio član organizacionog odbora Radovan Božović kazavši da je ponosan što je veliki broj  gostiju stigao u Herceg-Novi iz Italije zahvajuljući jedrenju. „Jedra spajaju dvije obale Jadrana i više nego ponosti smo da je iz godine u godinu sve veći broj učesnika“, rekao je Božović.

Na početku ovog jedriličarskog druženja zadovoljan je bio i Alberto Lategola, predsjednik regionalne jedriličarske federacije Pulja, koji je član posade „Buena vista“, koja je prva dojedrila u Škver.

„Ovo je krasno iskustvo. Jedriličari su zaljubljenici morskih avantura. Mi nismo samo takmičari, već i turisti. Obilazimo Herceg-Novi, njegove tvrđave i njegovu krasnu rivijeru. Svi učesnici, a ima nas oko 300, volimo ovaj narod i ovu regatu jer ona označava početak jedriličarske sezone, a pruža i nama i našim porodicama mogućnost da provedemo nekoliko dana odmora u ovoj lijepoj sredini“, kazao je Lategola i dodao da u narednom periodu slijedi junska regata Brindizija do Valone, a zatim od Tranija do Dubrovnika.

U hercegnovskoj luci za prvomajske praznike vezano je 50 jedriica, i više ne može. Ako se napravi neka marinica iduće godine biće 100 brodova, kaže Saša Keković, jedan od najboljih jedriličara u Herceg-Novom.

„Ovo je veliki događaj i za grad, a i za državu. Regatu i nas jedriličare dosta dobro podržavaju iz opštine i nadam se da će tako biti i ubuduće, bez obzira ko bio u Herceg-Novom na lokalnoj vlasti“, dodao je Keković.

„Terra da mare“ je, kako je predstavljaju organizatori, „kultura mora preko plemenitog sporta, kao što je jedrenje, koji nas uči poštovanju prirodnih elemenata, posade, drugova, kao i poštovanje protivnika“.