Praznik rada u zemlji bez radničke klase, kako je Crnogoski sindikat nazvao Prvi maj, međunarodni praznik rada, je i pored lošeg vremena svečano obilježen i u Herceg-Novom.

proslava prvog maja herceg novi

Kiša i loše vrijeme nisu dozvolili onim koji poštuju tradiciju u gradu pod Orjenom da se ne pojave na čuvenoj Šipovini na Podima. Prvomajskog uranka nije bilo, ali jeste zabave, igre, pjesme i dosta nadmetanja u sportskim aktivnostima. Tačno u podne, kada su se gusti oblaci povukli prema Orjenu, počelo je takmičenje u bacanju kamena s ramena, a zatim i u skoku u dalj.

Aleksandar Radenović, iako i ne baš dobar i mokar kamen hitnuo je na devet metara, a u skoku u dalj najdalje je „letio“ Krsto Radović. Zatim je uslijedio tradicionalni Prvomajski turnir u malom fudbalu. Ekipa „Trenda“, koju većinom činie igrači OFK „Igalo“ sa Tople, osvojila je prvo mjesto pobjedivši u konkurenciji 16 ekipa domaće „Pode“ sa 2:1.

proslava prvog maja herceg novi

Igrači su ovu pobjedu posvetili nedavno preminulom osnivaču „Trenda“ Blagoju-Boru Kulinoviću.

Slavlje je nastavljeno uručenjem diploma i pehara i mlađim ekipama OFK „Igalo“, Škole fudbala „Manda“, „Obilić“ i „Izbor“ .

Nagrađeni fudbaleri su dali prilog za pomoć liječenju mladog dječaka Dragana Prnjata iz Sente čiji su preci sa Kruševica. proslava prvog maja herceg novi

Sve učesnike je zabavljao pjevač Zoran-Zonjo Kilibarda, a Pođanji i njihovi gosti imali su priliku da pozdrave i svoju mještanku, ljepoticu Goricu Bošković, te joj poželjeli da uspješno predstavlja Crnu Goru 12. juna u Istanbulu, na izboru za Mis Evrope.

Za zakusku se pobrinula ljubazna domaćica Biljana Jačeglav, sekretar MZ Podi, koja je uz pomoć opštine Herceg-Novi organizovala Prvomajske svečanosti na Podima.