Od naredne školske godine u Trebinju će biti otvoreno odjeljenje poljoprivredne škole.

vasiljko skrivan

Novo odjeljenje, smjer poljoprivreda i prerada, biće formirano u Centru srednjih škola, potvrdio je Vasiljko Škrivan, direktor ove obrazovne ustanove.

„Naša zamisao je da tu struku razvijemo sa svim uslovima potrebnim za savremenu nastavu, a u četvorogodišnje školovanje u novo odjeljenje biće primljena 24 učenika“, kaže Škrivan.

On dodaje da bi se praktična nastava trebala odvijati u pogonima prehrambene industrije SL Svislajon Takovo, sa kojima ova škola treba još da potpiše ugovor o saradnji. U šest odjeljenja Centra srednjih škola Trebinje ove godine učenici će moći da se opredijele između devet zanimanja.

„Sa poljoprivrednim odjeljenjem bićemo jedina škola u istočnoj Hercegovini sa tri struke – prehrambeni tehničar, zdravstvo sa zanimanjima medicinski i fizioterapeutski tehničar, te u struci ugostiteljstvo i turizam – turistički tehničar i trogodišnji smjer konobar i kuvar“, naglasio je Škrivan i dodao da će u Centru srednjih škola budući srednjoškolci moći će da se opredijele i za četvrorogodišnji smjer ekonomija-pravo-trgovina u struci ekonomski, bankarski i poslovni tehničar.

U ostale dvije srednje škole u Trebinju ni naredne školske godine neće biti većih novina.

U Gimnaziji „Jovan Dučić“ biće formirana četiri odjeljenja opšteg smjera, a u Tehničkoj školi tri odjeljenja četvrtog i jedno trećeg stepena obrazovanja.

Svršeni osnovci moći će da upišu saobraćajnu, građevinsku i elektrotehničku školu ili u trogodišnjem školovanju zanimanja automehaničar i precizni mehaničar. Kako kažu u ovoj obrazovnoj ustanovi, postoji mogućnost da u narednoj školskoj godini otvore novi smjer – mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.