U susret prvomajskim praznicima građanima Trebinja su počele da pristižu čestitke od gradonačelnika u vidu novog poreskog računa, dva i po puta većeg nego prethodne godine. Tako će jedna porodica koja je taj porez plaćala 170 KM, isti, po novoj stopi, morati da plati 425 KM, navodi se u saopštenju Gradskog odbora SNSD-a Trebinje.

snsd go trebinje

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Mada je odluka donesena u decembru prošle godine, građani su tek sada, u potpunosti, svjesni šta će to povećanje značiti za njihov budžet. Gradonačelnik i njegova skupštinska većina su očigledno imali namjeru da na uštrb kućnog budžeta građana Trebinja, povećaju svoj međustranački kolač za trošenje. Tako se taj novac iz džepa građana preliva u džepove novozaposlene rodbine i aktivista nosilaca gradske vlasti. Kapitalne investicije će se, naravno, finansirati iz dugoročnih kredita, koje će neko drugi vraćati.

Generalno, ako se posmatra jednoipogodišnja vlast aktuelnog gradonačelnika i njegove većine, može se reći da rade sve ono za šta su u predizbornoj kampanji govorili da ne treba raditi. Tako se gomila gradska administracija, povećava broj Javnih ustanova i zaposlenih u njima, grad se dodatno kreditno zadužuje, prodaje se imovina, i to, u bescjenje, povećava poresko opterećenje građana i privrede.

Od najavljenih investicija i projekata nema ništa, osim novih obećanja i iluzija. Poslije neuspjele „Beme“, najavljuje se dolazak „Binga“ u Trebinje, a cijenu treba da plate brojne trebinjske porodice, od kojih se želi oteti zemlja iz privatnog vlasništva.

Jedino čime se hvali gradonačelnik je projekat vodosnabdijevanja Trebinja, započet u prethodnom mandatu. Ima i jedan kapitalni projekat koji je urađen u ovom mandatu, a to je izgradnja javnog toaleta.

Posebno je dirljiva socijalna osjetljivost gradonačelnika. Tako je na početku mandata prekinuo učešće grada Trebinja Fondu „Sveti Vukašin“, i ostavio trebinjske majke iz višečlanih porodica bez kontinuiranih dvogodišnjih primanja. Potom je uslijedilo drastično povećanje cijene boravka djece u vrtiću „Naša radost“, bez ikakvog ekonomskog opravdanja, sem za servisiranje novozapolenih radnika.

Zakonske obaveze Centra za socijalni rad i njihova socijalna davanja se zloupotrebljavaju za političku propagandu i medijsku promociju. Pored prikrivanja dezertera u sopstvenim redovima, gradonačelnik manipuliše jednom od naosjetljivijih boračkih kategorija, porodicama poginulih boraca. Pripisujući sebi zasluge za zaposlenje određenog broja djece poginulih boraca, zanemaruje istinu da je od 15 novozaposlenih iz ove kategorije, 12 riješio elektroenergetski sektor, a svega troje gradska administracija u protekloj godini, uz pripravnike prije nekoliko dana.

Činjenica je, dakle, da se u masovnom zapošljavanju članova porodica i aktivista aktuelne vlasti u lokalne ustanove i gradsku administraciju, mjesta našlo za mali procenat one kategorije, za čije potrebe se prvi čovjek grada verbalno, zdušno bori.
I ovog puta Gradski odbor SNSD Trebinje poziva gradonačelnika da prestane sa prosipanjem demagogije i da krene u pravcu potreba građana Trebinja, kako bi im obezbijedio obećani bolji život, a ne nove namete i opterećenja.