Trenutni objekat u kojem su smještene tri trebinjske srednje škole, Centar srednjih škola, Gimnazija „Jovan Dučić“ i Srednja tehnička škola Trebinje, predstavlja neuslovnu zgradu u kojoj se već decenijama školuju Trebinjci, ali i đaci iz okolnih mjesta, saglasni su direktori ovih ustanova.

srednjoskolski centar trebinje

Sadašnja zgrada školskog centra, kako je đaci i zaposleni vole zvati, izgrađena je 1958. godine, a manja rekonstrukcija i proširenje kapaciteta izvršeno je sedamdesetih godina prošlog vijeka, te trenutnim prostorom već decenijama ne zadovoljava savremene uslove za ustanove koje rade pod njenim krovom.

Zbog skučenosti prostora đaci su u školi već u 7.00 časova, kada počinje nastava u prvoj smjeni, a nerijetko se zna desiti da učenici druge smjene iz škole izađu u 19.20 sati, kad završava sedmi čas. Od tri srednje škole, koje broje preko 1.200 učenika, samo Centar srednjih škola ima fiskulturnu dvoranu, a godinama generacije ostale dvije ustanove nastavu fizičkog vaspitanja izvode na nekadašnjem vojnom poligonu iznad škole, koji posljednjih godina skoro i da ne pruža uslove za normalnu nastavu. vasiljko skrivan direktor centra srednjih skola

Direktor Javne ustanove „Centar srednjih škola“, Vasiljko Škrivan, kaže za TrebinjeLive da se ova ustanova suočava sa nedostatkom prostora jer je za odvijanje adekvatne nastave potreban veći broj kabineta. On napominje da bi trajno rješenje problema bilo  izgradnja nove zgrade gimnazije jer bi se tada Centar srednjih škola proširio na spratove koje koristi Gimnazija „Jovan Dučić“. Time bi se, objašnjava Škrivan, u potpunosti stekli uslovi za kabinetsku nastavu i organizovanje rada u jednoj smjeni.

Priča o izgradnji nove zgrade gimnazije u Trebinju kruži već petnaestak godina, a ona bi  trebala biti u naselju Bregovi, preko puta Osnovne škole „Jova Jovanović Zmaj“. dragoslav banjak direktor gimanzije jovan ducic

Gimnazijalci, njih šesnaest odjeljenja, koriste dvanaest učionica. Prema riječima Dragoslava Banjka, direktora Gimnazije „Jovan Dučić“, od 2009. godine učenici ove ustanove su po prvi put vidjeli fiskulturnu dvoranu iznutra, a nastavu u sali obavljaju jedan čas sedmično po razredu. Ipak, to nije rješenje jer đaci i dalje dio časova odrađuju na vojnom poligonu.

U Gimnaziji ističu da je dokumentacija za novu zgradu u izradi, te da se nadaju da će u dogledno vrijeme Trebinje dobiti zgradu gimnazije kojom bi se riješilo pitanje skučenosti prostora svih srednjih škola u našem gradu.

Da bi izgradnja nove zgrade gimnazije riješila problem kabinetske nastave slažu se i u Srednjoj tehničkoj školi Trebinje. nebojsa rudakijevic direktor srednje tehnicke skole trebinje

Direktor ove obrazovno-vaspitne ustanove, Nebojša Rudakijević, ističe da je trenutno najveći problem škole nedostatak fiskulturne dvorane, jer učenici ove  ustanove sve časove fizičkog vaspitanja izvode na otvorenom, na poligonu iznad škole i na novonapravljenom igralištu uz samu ustanovu. On dodaje da je Tehničkoj školi potreban i novi školski inventar.

U kakvom se stanju nalazi zgrada srednjih škola u Trebinju pokazuje i činjenica da su tek ove godine počeli radovi na njenom spajanju na gradsku kanalizaciju. Zaposleni u ovoj zgradi, posebno oni koji rade skoro četrdeset godina, kažu da je vrijeme za njenu rekonstrukciju. Potrebno je, kažu radnici i đaci, promijeniti prozore, uraditi novu fasadu i krov, te školama obezbijediti novi inventar, a sve u cilju praćenja evropskih standarda.

Ipak, skučen prostor nije razlog da učenici tri trebinjske srednje škole ne budu uspješni kako na školskim i regionalnim takmičenjima, tako i na republičkim i državnim. Đaci ističu da uslovi nisu najbolji, ali da se brzo priviknu na ono što imaju.

Svi su izgledi da se problemi skučenosti prostora, kabinetske nastave i časova fizičkog vaspitanja u sali mogu  samo i isključivo riješiti izgradnjom nove zgrade gimnazije, a do tada mlada pokoljenja i dalje će svoje obrazovanje i vaspitanje sticati u školskom centru poviše „Carina“, u prvoj i drugoj smjeni.