Članovi Planinarskog Društva „Vučji Zub“ iz Trebinja u nedjelju (27.04.2014. godine) su završili akciju prikipljanja otpada oko lokalnog puta: Tuli – Ubla. Očišćena je dionica u dužini od 10 kilometara.

ciscenje puza za ubla

Čišćenjem je prikupljeno 400 vreća smeća, a uklonjena je i velika količina građevinskog i krupnog otpada. U ekološkoj akciji koja je počela 6. aprila, u šest navrata, učestovalo je 30 članova društva. Tokom akcije, pored otpada u neposrednoj blizini puta detaljno je očišćeno i nekoliko većih divljih deponija.

Cilj akcije bio je očistiti pristupni put planini Orjen, zbog sve većeg interesovanja turista i planinara. Takođe, PD „Vučji zub“ ovom i sličnim akcijama želi dati konkretan i mjerljiv doprinos inicijativi koja je nedavno objavljena, a to je da se planina Orjen u skorijoj budućnosti proglasi nacionalnim parkom.

Odjeljenje za stambeno–komunalne poslove grada Trebinje, takođe je učestovalo u akciji odvoženjem prikupljenog otpada do gradske deponije.

U akciji su učestvovali i najmlađi članovi društva, kod kojih se posebno želi probuditi i razviti svijest o ekološki čistom okruženju.

"Ovim putem pozivamo nadležne da pokušaju naći trajno i održivo rješenje za odlaganje otpada stanovnicima ovog područja, jer na pomenutom lokalnom putu trenutno ne postoji nijedan kontejner. S obzirom da su Ubla i vrijedno gradsko izletište smatramo da je neophodno postavljanje kontejnera", kažu u PD "Vučji zub".

Napominjemo da su na očišćenom području preostale dvije velike divlje deponije koje je moguće ukloniti samo pomoću mehanizacije koje društvo ne posjeduje.
S ovim smo završili još jednu u nizu društveno-odgovornih akcija sa kojima će se nastaviti prema godišnjem planu aktivnosti društva.